Vaikuta vaaleissa – Kysy ehdokkailta lähiluonnosta

Teksti: Heidi Holmroos

Tänä keväänä koittaa tärkeä vaikuttamisen paikka, kun valitsemme uudet valtuutetut kunta- ja aluevaaleissa. Yksi Marttojen vaaliteemoista on lähiluonto ja sen turvaaminen. Kannustammekin kaikkia marttoja lähtemään vaaliteltoille ja kysymään ehdokkailta: Mikä on luonnon merkitys sinun arjessasi? Miten aiot päättäjänä työskennellä lähiluonnon puolesta?

Kävelylenkki lähimetsässä virkistää. (Kuva: Kerttu Malinen)

Entä mikä on luonnon merkitys sinulle itsellesi? Monelle nousee ensimmäisenä mieleen lähiluonto kodin ympärillä. Nämä usein melko pienetkin viheralueet tarjoavat tilan ja kiireettömyyden tuntua arjen keskelle, paikan virkistäytymiseen ja puitteet liikunnalle. Lähiluonnossa yleensä syntyy oman luontosuhteen perusta, sillä ensikosketus luontoon saadaan useimmiten kodin ympäristössä; lähiluonnossa tai lähimetsissä. Siellä lapset ja me aikuisetkin pääsemme ihmettelemään muurahaisia, lumen sulamista, lintujen laulua ja syksyn sieniä. Moni muistaa lapsuudestaan, miltä tuoksuu mäntykangas helteellä tai sateen kastelema sammal.

Taloudellisesti merkittävää

Tutkimukset osoittavat, että lähiluonnolla on monia suotuisia vaikutuksia niin henkiseen kuin fyysiseenkin hyvinvointiimme. Viime syksynä Luonnonvarakeskus julkaisi selvityksen1, jossa tutkimusnäytön perusteella arvioitiin luontoympäristön vaikutuksia kansanterveyteen. Laskelmassa arvioitiin masennuksen, tyypin 2 diabeteksen ja astman hoitoon saatavan taloudellisen hyödyn olevan jo näiden esimerkkisairauksien osalta 139–291 miljoonaa euroa. Luontoympäristöjen tarjoamilla terveyshyödyillä on siis myös talouden näkökulmasta valtava potentiaali. Jotta jokainen pääsisi näistä hyödyistä osalliseksi, tulee lähiluonnon olla aidosti saavutettavissa. Kunnilla onkin mahdollisuus, mutta myös suuri vastuu, huomioida alueensa maankäytössä viherverkosto ja turvata se kaavoituksessa.

Viherverkosto auttaa varautumisessa

Kaupunkialueiden luonto ja lähimetsät ovat tärkeitä myös luonnon monimuotoisuuden kannalta. Sen lisäksi, että kaupunkien ja taajamien metsät tarjoavat elinympäristön monille lajeille, muodostavat ne myös tärkeitä ekologisia yhteyksiä. Kun tarpeeksi laajat viheralueet kytkeytyvät toisiinsa ja rakennetun ympäristön ulkopuoliseen luontoon, muodostuu verkosto, jossa lajit pääsevät liikkumaan alueelta toiselle.

Viherverkosto auttaa myös varautumaan ilmastomuutokseen: kasvillisuus lieventää lämpösaarekkeiden syntymistä, auttaa hallitsemaan hulevesiä ja toimii sekä hiilinieluna että hiilivarastona. Kaupunkien viheralueiden rooli onkin merkittävä niin helteisiin kuin kaupunkitulviinkin varautumisessa.

Yhdessä metsien puolesta

Lähimetsien säilyttäminen vaatii aktiivista osallistumista. Vaikka lähiluonnon merkitys ymmärretään, sen asema ei automaattisesti ole turvattu. Kaupunginosien, kylien ja muiden paikallisten yhteisöjen aktiivisuus voi nousta ratkaisijaksi, kun alueen maankäyttöä suunnitellaan.

Kuntalaisilla on lain turvaama mahdollisuus lähivaikuttamiseen. Äänensä voi tuoda kuuluviin esimerkiksi tekemällä kuntalaisaloitteen tai osallistumalla ja vaikuttamalla valmisteilla olevaan asemakaavoitukseen. Nyt kuntavaalien alla on hyvä hetki kohdata ehdokkaita ja nostaa lähiluontoa ja sen merkitystä vaalikeskusteluun.

Lähde:1 Tyrväinen, L., Halonen, J.I., Pasanen, T., Ojala, A., Täubel, M., Kivelä, S., Leskelä, A.-R., Penna nen, P., Manninen, J., Sinkkonen, A., Haahtela, T., Haveri, H., Grotenfelt-Enegren, M., Lankia, T. & Neuvonen, M. 2024. Luontoympäristön terveysvaikutukset ja niiden taloudellinen merkitys. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 76/2024. Luonnonvarakeskus. Helsinki. 89 s.

Lähiluonto tarjoaa tilan ja kiireettömyyden tuntua arjen keskelle. (Kuva: Kerttu Malinen)

Lue puheenvuoroon liityvien asiasanojen muita sisältöjä

Teksti: Heidi Holmroos