Ruokamuisto: Rahkatorttu meni parempiin suihin – Tapauksesta tuli koko perheen vitsi

Nuorena Pirkko Laine ja hänen kälynsä päättivät yllättää siippansa herkullisella leivonnaisella. Suunnitelmaan tuli pieniä mutkia.

Suosikkileivonnaisen resepti on yli 50 vuoden takaa.

”Asuin 1970-luvun puolivälissä mieheni kanssa Puolangalla. Samassa rivitalossa asuivat Saksasta tullut lääkäri ja hänen suomalainen vaimonsa, joiden luona sain maistaa täyteläistä rahkatorttua.

Pyysin reseptin rouvalta, ja leivonnaisesta tuli suosikkitorttumme. Se oli niin pehmeää, kuohkeaa ja hyvin maukasta.

Nykyään joka lehti on täynnä leivonnaisohjeita. Siihen aikaan oli ihan toista: jos sai jonkin kivan ohjeen, se oli kultaakin kalliimpi.

Herkkutarjoilut valmiiksi

Kerran kälyni Hilu tuli meille kesälomansa alkajaisiksi. Hänen miehensä loma alkoi vasta viikon päästä, joten odotimme häntä paikalle lauantaina. Myös minun mieheni oli tulossa lauantaina kotiin kertausharjoituksista.

Alkuviikosta teimme kaikkia naisten juttuja: ulkoilimme, kävimme kaupoilla ja katselimme vaatekaappini sisältöä.

Torstaina päätimme, että ylkämiehille on tehtävä jotain herkkua. Leivoimme rahkatortun, ja illan aikana, kaiken jutustelun ohessa, maistelimme tortun loppuun.

Perjantaina kävimme ostamassa lisää aineksia ja teimme uuden tortun. Iltaan mennessä sekin oli syöty.

Lauantaiaamuna kävimme taas kaupassa ja leivoimme kiireellä kolmannen tortun.

Miehet tulivat ja istuivat pian kahvipöydässä vesi kielellä. Mieheni sanoi, että ottakaahan nyt naiset sitä torttua, että mekin saadaan.

Me kieltäydyimme kohteliaasti ja sanoimme, että teitä vartenhan se on leivottu. Raja tortunsyönnissä oli tullut vastaan.

Pitkä tauko torttuiluun

Myöhemmin paljastimme, että olimme jo tuhonneet kaksi torttua. Kyllä miehet ihmettelivät, mihin mahaan olimme ne syöneet. Sitä minäkin ihmettelen.

Tapauksesta tuli koko perheen vitsi: Ottakaas tytöt rahkatorttua.

Hilulle ja minulle tuli pitkä tauko rahkatortun syöntiin. Teen torttua edelleen mutta en koskaan syö sitä monta palaa.

Olen alkanut muunnella ohjetta lisäämällä torttuun marjoja tai hedelmiä. Saksalainen ohje on suomalaiseen makuun todella makea. Sokeria voi vähentää, ja sitruunan lisääminen antaa tortulle raikkautta.

Jos täytteestä haluaa erityisen kuohkean, kananmunan valkuaiset voi vatkata erikseen ja lisätä täytteeseen vasta sen jälkeen. Se on kyllä vähän hifistelyä, mutta alkuperäisessä ohjeessa niin neuvottiin. Hyvä tortusta tulee muutenkin. Kyllä tämä on koko perheen leivonnainen, maistuu lapsillekin. Voi sanoa, että se korvaa kakun kahvipöydässä.”

Nykyisin Pirkko nauttii rahkatorttua palan kerrallaan.

RESEPTI: Rahkatorttu

Pohja:

100 g voita

1 dl sokeria

3,5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

Täyte:

2 rkl pehmeää voita

5 dl maitorahkaa

4 munaa

2 rkl vehnäjauhoja

2 dl sokeria (voi vähentää)

2–3 tl vaniljasokeria

(puolikkaan sitruunan mehu)

(päälle marjoja tai hedelmiä: esimerkiksi vadelmia, mansikoita, tuoreita luumuja suikaleina, säilykeaprikoosin paloja tai säilykepersikkaa suikaleina)

Hiero voi ja sokeri pehmeäksi. Lisää vehnäjauhot, joihin on lisätty leivinjauhe ja vaniljasokeri. Nypi ryynimäiseksi.

Vuoraa taikinalla pyöreä, tasapohjainen ja korkealaitainen vuoka.

Valmista täyte. Sekoita pehmitetty voi ja maitorahka hyvin. Lisää munat yksitellen vatkaten.

Lisää vehnäjauhot, sokeri ja vaniljasokeri.

Kaada täyte pohjan päälle. Halutessasi voit ripotella täytteen päälle marjoja tai hedelmäsuikaleita.

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 1 tunti, kunnes torttu on päältä kullanruskea. Jos pinta uhkaa palaa, vähennä lämpöä 175 asteeseen, vaihda alalämmölle tai siirrä torttu uunin alatasolle.

Pirkko Laine

• eläkkeellä oleva erikoissairaanhoitaja
• asuu Keuruulla
• Keuruun Marttojen kunniajäsen. Ollut aiemmin 20 vuotta yhdistyksen hallituksessa, myös puheenjohtajana.
• 78-vuotias

Teksti: Minna Hotokka

Kuvat: Kotialbumi