”Haluan tehdä työtä sen eteen, että kaikilla olisi huomenna parempi arki”

Liittyessään Marttoihin Roosa Grönberg, 24, oletti marttailun sopivan itselleen, koska hän kokee olevansa ”vanha sielu”.

– Ajattelin, että Martoissa tehdään niin sanotusti “vanhojen ihmisten juttuja”, mutta todellisuudessa se ei ollutkaan niin. Löysin kyllä joukon ihmisiä, jotka ovat samanhenkisiä kanssani.

Roosa liittyi lappeenrantalaiseen Willit Martat -yhdistykseen vuonna 2020. Hän on alunperin kotoisin Hattulasta, Kanta-Hämeestä, mutta muutti Lappeenrantaan opiskelemaan kauppatieteitä. Nykyään hän asuu Helsingissä, vaikka ennen vannoi, ettei koskaan muuttaisi pääkaupunkiin.

Martoista ja marttailusta huokuu lämmin henki ja avoimuus.

– Luulin, etten tykkäisi tämän kaupungin tunnelmasta, mutta Helsingissä asuttuani minusta alkoi tuntumaan, että kaupunki välittää asukkaistaan.

Tämä välittäminen viehätti Roosaa myös Martoissa. Hänelle on tärkeää, että yhdistykset, joiden jäsenenä hän toimii, välittävät jäsenistään. Roosan mielestä Martoista ja marttailusta huokuu lämmin henki ja avoimuus.

– Yksi Marttojen sloganeista, ’Hyvä arki kuuluu kaikille’, sulatti sydämeni. Siihen kiteytyy myös oma maailmankatsomukseni: haluan tehdä työtä sen eteen, että kaikilla olisi huomenna parempi arki.

Martoilla on hyvin paljon annettavaa myös meille nuorille aikuisille.

Opiskellessaan Lappeenrannassa Roosa perusti ystävänsä kanssa Willien Marttojen alaisen, opiskelijoille suunnatun toimintaryhmän, Kuutti-Martat. Toimintaryhmä on vasta perustettu, mutta toivoo löytävänsä jalansijaa Lappeenrannan opiskelijoiden keskuudessa.

– Toimiva arki on hyvin tärkeää opiskelijaelämässä. Martoilla on hyvin paljon annettavaa myös meille nuorille aikuisille. Marttaperinteistä ja -historiasta pystyy ammentamaan paljon myös nykypäivään.

Roosalle on jäänyt vahvasti mieleen Willien Marttojen järjestämä hautuumaakierros, jossa vierailtiin edesmenneiden vahvojen naisten haudoilla ja kuultiin näiden naisten elämästä.

– Se nosti esille Marttojen arvoajattelua, eritoten naisten aseman korostajina. Opin paljon sekä edellisistä sukupolvista että nykyisten marttojen moninaisuudesta.

Marttailu on saanut minut nauttimaan kohtaamisista ja yhdessä tekemisestä.

Marttailua Roosa suosittelee kaikille, jotka nauttivat kohtaamisista erilaisten ihmisten kanssa ja jotka toivovat elämäänsä lisää arjen pieniä iloja.

– Olen aikamoinen kotihiiri, mutta marttailu on saanut minut nauttimaan kohtaamisista ja yhdessä tekemisestä. Koti on aina ollut minulle tärkeä ja marttailun kautta siitä on tullut vieläkin tärkeämpi. En ole koskaan ollut pro-leipuri, pro-ruoanlaittaja tai osannut neuloa sitä villasukan kantapäätä, mutta arjen pienet onnistumiset tuovat paljon iloa elämään!

Liity Marttojen jäseneksi!

Heräsikö kiinnostus liittyä Marttojen jäseneksi?  Lue lisää jäsenyydestä täällä!

Teksti: Ella Rautiainen

Kuva: Kerttu Malinen