Kiepauta kepeä kranssi

Sido kukkaseppele morsiusharsosta ja ulkoa kerätyistä heinistä sekä lehdistä. Voit käyttää kranssiin myös kuivattuja kasveja.

Tässää kranssissa käytettiin morsiusharsoa eli harsokukkaa, pikkutalviota ja palmusaraa.

• Kranssipohja helpottaa sitomista. Voit ostaa pohjan valmiina tai kietaista sen esimerkiksi taipuisista villiviinin versoista tai rautalangasta.

• Lisää reilusti vihreää, sillä kranssi harvenee kuivuessaan. Hyödynnä erilaisia heiniä, lehtiä ja versoja. Ruohovartisia kasveja voit kerätä luonnosta ilman maanomistajan lupaa. Älä kerää rauhoitettuja kasveja. Jätä rauhaan myös vähälukuiset kasvustot.

• On helpompi tehdä vähän vinksallaan oleva kranssi kuin täysin symmetrinen ja tasapaksu. Vaihtelevat kohdat tuovat työhön luonnollisuutta ja eloisuutta.

• Katseenvangitsijaksi sopivat kukkien lisäksi myös siemenkodat, jotka kuivuvat yleensä kauniiksi. Kerää siemeniä tuottavat varret ja kukat ajoissa, jotta siemenet ja terälehdet eivät karise.

TEE NÄIN:

1. Aloita kranssin tekeminen kiinnittämällä rautalanka kranssipohjaan. Kuivattujen kasvien sitomiseen sopii myös luonnonkuituinen naru.

2. Tee kukista ja versoista pieniä nippuja ja kiinnitä ne kiepauttamalla rautalanka pohjan ja varsien ympäri. Asettele kukat lomittain niin, että ne peittävät kranssipohjan sen alapintaa lukuun ottamatta. Jatka niin kauan, kunnes pohja on kukkien peitossa. Kauniin kranssipohjan voit myös jättää osittain näkyviin.

3. Kiinnitä kranssiin lyhyt lenkki ripustamista varten.

Teksti: Outi Tynys

Kuva: Ritva Tuomi
Video: Outi Tynys & Ritva Tuomi