Kurssilla Somalimaassa: ”Erityisesti pikkulasten ja äitien ravitsemuksesta paljon uutta tietoa”

Nasra, Ramla ja Muna ovat nuoria järjestötyöntekijöitä Somalimaassa, Afrikassa. He osallistuivat Marttojen hankkeen koulutukseen, joka käsitteli hyvää ravitsemusta. Jatkossa he vievät tietoa kotiinsa, lähipiiriinsä ja omien verkostojensa kautta laajemmallekin.

Muna Ismail Jama (vas.), Ramla Ahmed Nur ja Nasra Siciid Nuux osallistuivat ravitsemuskurssille.

Ravitsemuskurssi pidettiin Hargeisassa, Somalimaan pääkaupungissa. Viiden päivän mittaiseen kurssiin kuului teorian lisäksi käytännön ruoanlaittoa. Kurssin toteuttivat yhteistyössä Hargeisan yliopisto, Barwaaqo Voluntary Organization (BVO) ja Martat. Yksi kouluttajista oli Marttaliiton johtava asiantuntija Marjo Rantapusa. Marjo luennoi pikkulasten ja äitien hyvästä ravitsemuksesta yhdessä yliopistonlehtori Ismail Mohamed Derien kanssa.

Näin kurssin antia kommentoivat kolme osallistujaa:

Nasra Siciid Nuux

Nasra Siciid Nuux (järjestö Candlelight)

– Minulla oli jo ennestään vähän taustaa ravitsemuksessa. Järjestöni Candlelight on pitänyt ruoanvalmistuksesta havaintoesityksiä ja olen pääsyt niitä seuraamaan. Nyt kumminkin sain aivan uudenlaiset valmiudet tehdä työtä myös itsenäisesti. Erityisesti pikkulasten ja äitien ravitsemuksesta tuli paljon uutta tietoa.

Lehtori Khadra Hassan Ali (keskellä) ohjaa käytännön harjoituksia.

– Voin alkaa entistä täysipainoisemmin tehdä töitä järjestöni hankkeissa, joissa edistetään hyvää ravitsemusta. Itsetunto nousi kohisten kurssin aikana. Aloin jopa miettiä, pitäisikö alkaa opiskella ravitsemusta yliopistossa. Niin tärkeää se on.

Ramla Ahmed Nur

Ramla Ahmed Nur (järjestö HAVOYCO)

– Kurssi oli kivasti järjestetty, teoria ja käytäntö kohtasivat. Oli mahdollista olla mukana monelta eri lähtötasolta. Ensimmäinen päivä oli helpompaa, mutta sitten tuli jo esimerkiksi aliravitsemuksesta asioita, joissa oli todella uutta minulle. Erityiskiitokseni menee käytännön työpajojen tiimille. Tuli paljon uutta lyhyessä ajassa.

– Isosiskoni on opiskellut ravitsemusta. Meistä tuntuu, että alaa ei arvosteta tarpeeksi sen tärkeyteen nähden. Ajatellaan, että kaikki osaavat laittaa ruokaa. Tämä kurssi viimeistään avasi silmäni sille, miten valtavan tärkeää oikeanlainen ruoka on. Eikä sen tarvitse olla kallista.

– Järjestöni tekee paljon työtä vähävaraisten ihmisten parissa. Sieltä kaikki työ on aloitettava. Minusta havaintoesitykset hyvästä ruoasta ovat oikea tapa lähestyä heitä. Sillä tavalla saamme viestiä isolle joukolle ihmisiä kerralla.

– Olisi tosi kiva saada jatkoa, ja niin että uudetkin kurssilaiset pääsisivät mukaan tähän työhön. Meistä voisi tulla hyvä verkosto.

Nimo Mohamed Omer (vas.) ja Marjo Rantapusa maistelevat päivän kokkauksia.

– Upeaa, että Marjo tuli Suomesta saakka meidän kurssillemme kouluttamaan. Olen kiitollinen BVO:lle, että he avasivat ennakkoluulottomasti ovensa myös muille järjestöille.

Muna Ismail Jama

Muna Ismail Jama (järjestö WARDA)

– En osaa kovin hyvin englantia. Suuret kiitokset siis hyvälle tulkillemme, joka teki kaikesta minulle saavutettavaa. Hän myös valaisi teoriaa hienosti paikallisilla esimerkeillä.

Lehtori Ismail Derie pitää lopputenttiä puiden varjossa.

– Kun menen kotiin, aloitan hyvän ravitsemuksen valmennuksen itsestäni ja sen jälkeen perheestäni. Yhdistykseni WARDA valitsi minut tälle kurssille, joten olen myös heille velkaa sen, että jaan saamiani tietoja kollegoille. Näin saadaan verkostoa kasvatettua. WARDA tekee työtä sekä maaseudun naisten että vammaisten henkilöiden parissa. Lähiympäristössäni on paljon pikkulasten äitejä. Voin kertoa heille näistä asioista vapaaehtoistyönä.

Maistiaisia jaetaan kurssin päätteeksi.

Auta, osallistu, lahjoita!

  • Lokakuussa vietetään Marttojen Puurokuuta. Sen aikana jaetaan tietoa järjestön kehitysyhteistyöhankkeista ja kerätään niihin varoja.
  • Yksi hankkeistamme toimii Somalimaan Hargeisassa vuosina 2023–2026. Hankkeessa koulutetaan järjestöaktiiveja pitämään ruoanvalmistus- ja ravitsemusneuvontaa. Lisäksi haavoittuvassa asemassa olevat naiset saavat ammatillista koulutusta ja tukea yritystoiminnalleen.
  • Lahjoita Marttojen kansainvälisen työn tukemiseen täällä tai vaihtoehtoisesti ulkomaankeräyksen tilille:
    Danske Bank FI15 8000 1570 4855 90 /Marttojen kehitysyhteistyö, viite 2066.
  • HUOM! TILINUMERO VAIHTUU VUODEN 2025 ALUSSA. Uusi tili 1.1.2025 alkaen: Nordea FI49 1243 3000 0854 63 /Marttojen kehitysyhteistyö, viite 2066

(Poliisihallitus keräyslupa RA/2020/857. Lupa on myönnetty Marttaliitto ry:lle 15.7.2020 ja se on voimassa toistaiseksi.)

Ravitsemuskurssin päätöspäivään kuuluu hyvän ruoan havaintoesityksen pitäminen vammaisten lasten äideille.
Kurssilaiset saivat marttaessut valmistujaislahjaksi.
Teksti: Terhi Lindqvist

Kuvat: Terhi Lindqvist