Kuvat: Ritva Tuomi
Lempeää ja mureaa
Raparperin valkaisu eli kasvuston suojaaminen valolta tuottaa vaaleita ja mureita ruoteja. Niiden maku on vihreitä pehmeämpi.

Valkaisun ideana on heikentää lehtivihreän muodostumista ja miedontaa makua. Puuhaan kannattaa ryhtyä aikaisin keväällä kasvun käynnistyessä.
Valkaisu vaikuttaa raparperin oksaalihapon määrään ainakin vähän, mutta varsinainen hyöty koituu kokkaajalle. Ruodit sopivat erityisen hyvin leivonnaisiin ja jälkiruokiin, jonne kaivataan tavallista raparperia vähemmän hapokasta makua ja pehmeämpää rakennetta.
Raparperin lisäksi valkaisua kannattaa kokeilla myös monivuotisilla lehtivihanneksilla, kuten humalalla, suolaheinällä, merikaalilla ja hyvänheikinsavikalla. Valkaistut voikukanlehdet ja vuohenputken lehdet ovat herkullinen ja kauniin keltainen lisä salaattiin.
Toimi näin
- Peitä raparperi saavilla tai kookkaalla ruukulla heti, kun sen lehdet työntyvät maasta.
- Tarkkaile peitteen alla olevaa kasvia parin päivän välein. Lämpimällä säällä lehdet venyvät pituutta yllättävän nopeasti.
- Taita ruoteja niiden ollessa 15–30 sentin pituisia. Älä käytä lehtiä niiden sisältämän oksaalihapon takia.
- Korjaa raparperista satoa vain keväällä. Poista sen jälkeen peite, jotta kasvi pääsee yhteyttämään ja kasvamaan normaaliin tapaan.







Muista!
Ison ja elinvoimaisen raparperin juurakossa on paljon voimaa, ja se kestää hyvin valkaisua. Anna nuoren taimen vahvistua muutaman vuoden ajan ennen sen peittelemistä. Valkaisu kuluttaa kasvin voimavaroja, joten vaihtele kasvia vuosittain.
Sinua saattaa kiinnostaa myös

Arpelan Martat ilahduttavat lähiseudun perheitä vauvaboksilla

Martan mokapala: Ärhäkkä siivooja
