”Minut tunnetaan ja minuun luotetaan” – Puodinpitäjä on yhteisönsä tukipilari

Nuuran puodista ei käännytetä vähävaraisiakaan. Päivittäistavaroiden lisäksi tarjolla on neuvoja ja tukea. Järjestöjen avulla ihmisiä autetaan elämässä eteenpäin. Tapasimme Nuuran Hargeisassa, Somalimaan pääkaupungissa.

Nuura Ibrahim Xassan (vas) yhtiökumppaninsa, Rooda Maxamed Xalin, kanssa.

”Nimeni on Nuura Ibrahim Xassan. Minulla on neljä lasta, ja vanhimmalla tyttärelläni on kaksi omaa, joten vastaan yhteensä seitsemän hengen arjesta ja elämästä. Olen perustanut puodin tänne Stadium IDP -alueelle Hargeisassa. Saimme taloudellista tukea kaupallemme Marttojen hankkeesta. Tyttäreni kävi lisäksi WAAPO-järjestön ompelukurssin, ja alkuun myimme ainoastaan kankaita ja perinteisiä mekkoja.

’Tarjoan sitä, mille on kysyntää’

Olen oppinut, että tällä alueella pitää tarjota sitä, mitä ihmiset kulloinkin tarvitsevat. Tämä on yksi kaupungin köyhimmistä alueista. Meillä asuu paljon maan sisäisiä pakolaisia, jotka ovat muuttaneet pääkaupunkiin epävakaita oloja ja kuivuutta pakoon.

Meillä on vahva perinne siihen, että ennen hääjuhlia naapurit keräävät rahaa ostaakseen hääparille vaikka keittiön työvälineitä. Naapureilla ei ole kuitenkaan varaa ostaa niitä käteisellä suoraan isommasta kaupasta. Siispä minä hankin heidän haluamansa työvälineet ja myyn ne heille korottomalla luotolla. Hankin myös kauniita pakkausmateriaaleja ja teen häihin lahjapaketit kahden dollarin lisämaksulla.

Palveluuni ollaan tyytyväisiä, koska tämä on asiakkailleni ainoa mahdollisuus saada tarvitsemiaan tavaroita.

Pidän kirjaa veloista, olen oppinut yrityskurssilla kirjanpitoa. Enää en mene sekaisin kuluissa ja tuotoissa.

Naisten tukena

Minut tunnetaan täällä ja minuun luotetaan, onhan tämä ollut kotipaikkani jo yli 20 vuotta. Olen auttanut myös väkivaltaa kokeneita naisia. Jos minulle tullaan kertomaan raiskauksesta tarpeeksi nopeasti tapahtuneen jälkeen, osaan ohjata uhrin eteenpäin lääkärille ja tuen pariin.

Avioliiton ulkopuolella syntyvään lapseen liittyy aina stigma. Tyypillisesti nainen joutuu jättämään perheensä, jos hän tulee raskaaksi avioliiton ulkopuolella. Meidänkin alueellemme on muuttanut muualta näitä naisia, ja he tarvitsevat tukeamme. WAAPO-järjestön avulla pystymme auttamaan heitä elämässä eteenpäin.

Puotini elättää nyt minut ja perheeni. Kaikki lapseni käyvät koulua. Siitä olen ylpeä. Kun vanhin tyttäreni palaa äitiyslomaltaan, hänkin tulee takaisin puodille töihin, ja saamme taas myyntiin itse ommeltuja naistenvaatteita.

Yhtiökumppanini Rooda Maxamed Xali on tärkeä tukeni. Meistä saa mielellään kertoa Marttojen lehdessä. On mukavaa olla esimerkki. Se innostaa minua itseäni ja toivottavasti muitakin.”

Asiakkaat ovat tyytyväisiä pienen kaupan tarjontaan. Kun Nuuran tytär palaa äitiyslomalta, myyntiin saadaan taas itse ommeltuja naistenvaatteita.

Auta, osallistu, lahjoita!

• Lokakuussa vietetään Marttojen Puurokuuta. Sen aikana jaetaan tietoa järjestön kehitysyhteistyöhankkeista ja kerätään niihin varoja.
• Yksi hankkeistamme toimii Somalimaan Hargeisassa vuosina 2023–2026. Hankkeessa koulutetaan järjestöaktiiveja pitämään ruoanvalmistus- ja ravitsemusneuvontaa. Lisäksi haavoittuvassa asemassa olevat naiset saavat ammatillista koulutusta ja tukea yritystoiminnalleen.
• Lahjoita Marttojen kansainvälisen työn tukemiseen täällä tai vaihtoehtoisesti ulkomaankeräyksen tilille:
Danske Bank FI15 8000 1570 4855 90 /Marttojen kehitysyhteistyö, viite 2066.

• HUOM! TILINUMERO VAIHTUU VUODEN 2025 ALUSSA.
Uusi tili 1.1.2025 alkaen: Nordea FI49 1243 3000 0854 63 /Marttojen kehitysyhteistyö, viite 2066

(Poliisihallitus keräyslupa RA/2020/857. Lupa on myönnetty Marttaliitto ry:lle 15.7.2020 ja se on voimassa toistaiseksi.)

Teksti: Terhi Lindqvist

Kuvat: Terhi Lindqvist