Mutkat suoriksi keittiössä – Hyvää arkiruokaa helposti

Puolivalmisteita käyttämällä voit oikaista muutamankin mutkan ruoanlaitossa. Makuelämyksistä ja ravintoarvoista ei tarvitse tinkiä, vaikka tie keittiöön veisi kaupan kylmäkaapin tai pakastelaarin kautta.

Tortelliinikeitto

Nyt kokataan helppoja ja maukkaita arkiruokia! Näin helmikuussa maistuvat lämmittävät keitot ja uuniruoat, ja puolivalmisteita käyttäen ne nousevat sukkelasti pöytään. Maistuisiko tortelliinikeitto, tomaattinen uunikala tai mehevä arkilasagne?

Tomaattinen uunikala
Mehevä arkilasagne

Tällä hetkellä elämme sitrushedelmien parasta sesonkia, ja ne antavat ruokiin hapokkuutta ja piristystä. Raikas appelsiinisalaatti tuo auringon pöytään!

Raikas appelsiinisalaatti

Puolivalmisteet ovat raaka-aineita, jotka on esivalmisteltu käyttöä varten. Valikoima on laaja: siihen kuuluu esimerkiksi pakasteita, esikypsennettyjä tai valmiiksi maustettuja tuotteita tai vaikkapa valmiiksi keitettyä riisiä. Esikeitetyistä punajuurista saat vikkelästi väriä ja makua pastaan.

Punajuuripasta

Puolivalmisteilla voidaan oikaista muutama työvaihe ja siten säästää aikaa ja vaivaa keittiössä – mausta tinkimättä. Esimerkiksi kasvispeltiin käytetään pakastejuureksia ja valmiita kasvispyöryköitä.

Kasvispelti ja jogurttikastike

Kasviksia on hyvä nauttia joka aterialla, mutta etenkin näin talvella saattaa niiden syöminen jäädä vähiin tai olla yksipuolista. Pakasteilla ja säilykkeillä on helppo saada väriä ja vitamiineja lautaselle. Tofu-nuudelikeittoon uppoaa pussillinen pakastettuja wokvihanneksia.

Tofu-nuudelikeitto

Pakastekasviksissa on sekin hyvä puoli, että kun kasvikset on pakastettu nopeasti, ravinteet säilyvät hyvin. Ylipäätään kasvikset säilyvät pakastettuina huomattavasti pidempään kuin tuoreina. Tällä on merkitystä myös hävikin vähentämisen kannalta.

Eihän unohdeta jälkiruokaa! Nautitaan iki-ihana pastel de nata aterian päälle tai kahvin kera.

Pastel de nata

Tutustu puolivalmisteiden valikoimaan, kokeile tuotteita ja etsi omia suosikkejasi. Puoliksi valmis on puoliksi tehty!

Vikkejä puolivalmisteiden käyttöön

  • Tutki tuotteiden ainesosaluetteloja. Valitse arkeen puolivalmisteita, joissa on mahdollisimman vähän suolaa, lisättyä sokeria ja tyydyttynyttä rasvaa.
  • Lisää puolivalmisteiden joukkoon tuoreita raaka-aineita. Täydennä aterioita tuoreilla kasviksilla, hedelmillä tai yrteillä, jotka lisäävät makua ja väriä.
  • Eri puolivalmisteita yhdistellen saat monipuolisia ja herkullisia aterioita. Kokeile esimerkiksi valmiiksi kypsytettyjä kaurasuurimoita ja pakastevihanneksia yhdessä.

Teksti: Marjo Rantapusa

Kuvat: Laura Riihelä