Onnistuneen retken eväät – Tauon aikana kiire unohtuu ja hengitys tasaantuu

Retkiruokailu voi olla välipalatuokio kannonnokassa tai lämmin ateria nuotiopaikalla. Retken kesto ja kohde asettavat puitteet ruokailulle. Mutta nautittiinpa sitten lyhyen tai pitkän kaavan mukaan, yksi on varmaa: retki ilman eväitä on vain ulkoilua!

Nyt on tauon aika! Ihaillaan luonnon antimia ja nautitaan virkistävää juomaa.


Joka vuosi elokuun viimeisenä lauantaina vietetään sekä Marttojen sienipäivää että Suomen luonnon päivää. Siinä onkin kaksin verroin syytä lähteä liikkeelle: viettää eväshetki lähipuistossa tai telttailla yön yli metsässä – tai mitä ikinä keksitkin. Eväiden ääressä kiire ja matkan rasitus unohtuvat. Ruokaa natustellessa on hyvä hetki havainnoida ympäristöä; katsella ja kuunnella luonnon viestejä, tuntea tuulenvire otsalla.

Suunnittele ja valmistele

Eväät voidaan tehdä kokonaan valmiiksi jo kotona. Syötävät voidaan myös valmistaa ulkosalla, jos retkikohteessa on nuotiopaikka tai mahdollisuus käyttää retkikeitintä. Nälkä talttuu nopeasti, jos esivalmistelut on tehty kotona ja ruoka vain viimeistellään paikan päällä.

Tähän aikaan vuodesta on oiva hetki hyödyntää retkiruoassa luonnonantimia, kuten marjoja ja sieniä. Luonnonyrteistä voit esimerkiksi hauduttaa lämmittävää yrttijuomaa.

Nyhtöbataattiburgereihin tulee makua metsäsienistä.

Retken kesto ja kohde määrittävät, mitä kannattaa pakata evääksi, sillä ruoan säilyvyys on tärkeää ottaa huomioon. Jos haluat valmistaa ruoan retkellä, myös kypsennystapa vaikuttaa valintoihin.

Pakkaa mukaan tarvittavat ruoanlaittotarvikkeet ja ruokailuvälineet. Erilaisissa termospulloissa ja ruokatermoksissa ruoka pysyy kylmänä tai kuumana tarpeen mukaan. Termoksessa voi hauduttaa esimerkiksi nuudeli- ja pastaruokia kypsäksi.

Päiväretkellä maistuvat esimerkiksi rieskarullat savumuikkutäytteellä. Nuotiopaikalla voi valmistaa pestolla maustettuja vartaita ja perunamunakasta. Herkullisiin burgereihin tulee makua metsäsienistä.

Selaa Marttojen reseptejä ja ryhdy suunnittelemaan seuraavaa reissua! Marttojen nettisivuilla on reseptihaku, jossa yhtenä teemana on Retkiruoka.

Rieskarullat voi tehdä valmiiksi kotona tai pyöräyttää taukopaikalla.


Kunnioita luontoa

Retkeilijän on hyvä tuntea jokaisenoikeudet. Ne antavat meille kaikille oikeuden kulkea luonnossa ja käyttää sitä vapaasti ja maksutta riippumatta siitä, kuka maan omistaa. Retkeilijä ei tietenkään saa aiheuttaa häiriötä tai haittaa maanomistajalle, maankäytölle, luonnolle tai muille ihmisille.

Nuotion tekeminen ei kuulu jokaisenoikeuksiin. Nuotiokokkausta suunnittelevan kannattaakin suunnistaa virallisille nuotiopaikoille. On syytä myös tarkistaa tulentekoa koskevat määräykset ja varoitukset. Retkikeitin on siitä turvallinen valinta, että sitä saa käyttää kaikkialla ilman maanomistajan lupaa. Sitä voi käyttää myös metsäpalovaroituksen aikana.

Perunamunakkaan voi tehdä valmiista peruna-sipulisekoituksesta. Pestovarras maistuu munakkaan kanssa.

Hyvään käytökseen kuuluu, että retkeilijä huolehtii omista jäljistään eikä roskaa. Mukaan retkelle on hyvä varata pieni roskapussi. Pienen määrän ruoantähteitä voit laittaa taukopaikan kompostoriin tai kuivakäymälään.

Jos haluat pestä astiat retkellä, varaa mukaan biohajoavaa tiskiainetta. Tarvitset myös astian, jolla otat vettä vesistöstä ja jossa tiskaat. Pesun jälkeen tiskivedet imeytetään maahan. Suoraan vesistössä astioita ei saa tiskata.

Opi luonnossa liikkuvan oikeudet

Marttojen maksuttomalla verkkokurssilla opit jokaisenoikeuksien perusteet, niiden sallimat asiat sekä rajoitteet. Tule mukaan oppimaan uutta ja muistuttelemaan mieleen jo aiemmin opittua.
Liity kurssille tästä.

Teksti: Marjo Rantapusa

Kuvat: Laura Riihelä