Pari desiä päivässä, kiitos! – Nauti marjoja ympäri vuoden

Nyt jos koskaan on päivittäisen marja-annoksen koostaminen helppoa. Metsissä ja puutarhoissa on vielä marjoja kerättäväksi, ja toreilla on tuoretarjontaa. On myös hyvä hetki ennakoida talvista marjantarvetta ja säilöä värikkäät aarteet talteen.

Me suomalaiset olemme marjakansaa: syömme noin 13 kiloa marjoja vuodessa: 8 kiloa luonnonmarjoja ja loput puutarhamarjoja. Tämä tekee keskimäärin reilut puoli desilitraa per päivä. Marjoja suositellaan syötäväksi pari desiä päivässä, joten lisäämisen varaa meillä edelleen on.

Sekä puutarha- että metsämarjoja kannattaa kerätä mahdollisuuksien mukaan, ja tarttua tilaisuuteen, jos vaikka takapihalla kasvaa herukkapensas, tai puolukkamaasto on kävelymatkan päässä. Jos et itse marjasta, älä anna sen estää marjansyöntiä: Lähikaupasta voi poimia satoa ympäri vuoden. Pakastealtaasta saa puuronpäällisiä usein kohtuulliseen hintaan, ja tarjouksiakin ilmestyy ajoittain.

Syö päivittäin

Ravitsemuksellisesti marjat ovat merkittävä osa terveyttä edistävää ruokavaliota. Saamme niistä vitamiineja, hyviä rasvoja ja kuitua sekä muita terveyshyötyjä tuovia ainesosia, kuten polyfenoleja. Marjoja suositellaankin nauttimaan päivittäin.

Säilömällä marjoista saadaan ympärivuotinen osa ruokavaliota. Marjoja pakastetaan, mehustetaan, hillotaan ja kuivataankin. Kaikki marjat ovat terveellisiä, mutta parhaan terveyshyödyn saa nauttimalla niitä monipuolisesti. Sekä puutarha- että metsämarjat sopivat moneen käyttötarkoitukseen. Monen mielestä marjat ovat parhaimmillaan tuoreeltaan napsittuna tai piirakkaan leivottuina sekä mehuina ja hilloina. Ne sopivat kuitenkin eri muodoissaan ihan jokaiselle aterialle aamupuurosta lounassalaattiin ja välipalaleivästä päivällisen lisukkeeksi.

Haaste heitetty – oletko mukana?

Moni, etenkin martta, hyödyntää runsaasti marjoja ja tuntee niitä hyvin. Hyvistä tottumuksista, kuten mustikkaisesta aamupuurosta, puolukkapiirakasta, mansikkasmoothiesta tai herukkamehusta kannattaa pitää kiinni.

Kysyn kuitenkin: Tiesitkö, että metsissämme kasvaa noin 50:ttä erilaista luonnonmarjaa? Ravintokäyttöön soveltuvia lajikkeitakin on noin 20.

Ota haaste vastaan ja opettele ainakin yhden uuden marjan poimiminen ja hyödyntäminen. Mihin käyttäisit juolukkaa, mesimarjaa tai variksenmarjaa? Luonnonmarjaa kypsyy vuosittain noin 20 ämpärillistä henkilöä kohden. Tästä määrästä kerätään vain pieni osa. Toisena haasteena heitänkin, että marjametsään lähdettäisiin yhä useammin – ehkäpä ystävän kanssa ja hyvillä eväillä varustautuneena!

Sato talteen

– Luonnonmarjoja ja puutarhamarjoja säilötään esimerkiksi mehustamalla, hilloamalla tai pakastamalla.
– Puolukka, karpalo ja lakka säilyvät tuoresurvoksena jääkaapissa korkean bentsoehappopitoisuutensa ansiosta.
– Marjoja voi myös kuivata.
– Katso säilöntäohjeet Marttojen sivuilta.

Teksti: Emmi Tuovinen

Kuvitus: Mirva Malmgren