Kuvat: Laura Riihelä
Pohjolan pitojen parhaimmistoa – Jouluruokaa edullisesti
Yksi ruokavuoden huippuhetkistä lähestyy. Juhla-ateria kootaan edullisesti ja hävikkiä välttäen, makunautinnosta säästämättä.
Joulu on monelle herkkusuulle yksi vuoden kohokohdista. Siinä, missä toinen pistää luovuuden peliin ja kokeilee joka vuosi jotakin uutta, toinen leipoo, hauduttaa ja paistaa pieteetillä suvun perinneruokia. Jokaiselle oma tyyli suotakoon, sillä joulumieli löytyy kullekin eri asioista.
Kuluissa voi kuitenkin säästää pitkän pennin ja turhalta ruokahävikiltä välttyä, kun pysähtyy pohtimaan, mitkä maut ovat pöydän ääreen kokoontuville tärkeitä. Nautinnosta ei tarvitse säästellä, vaikka jättäisi yhden tai kaksi sorttia tänä vuonna toteuttamatta. Tapaninpäivän rääppiäiset ovat perinne itsessään, mutta kukapa jaksaisi tähteitä syödä Nuutinpäivään saakka.
Juurekset, perunat, talviomenat ja syksyn marjat ovat Pohjolan pitojen parhaimmistoa. Nämä värikkäät ja monipuoliset raaka-aineet muuntautuvat valmistustavan mukaan sopivan suolaisiksi, mukavan makeiksi ja hennon happamiksi herkuiksi, joille jouluiset mausteet antavat lämpimän hehkun.
Setsuurin nimi tulee ruotsin kielen makeaa ja hapanta tarkoittavista sanoista söt ja sur. Tätä hapanimelää limppua on kaupan leipähyllyssä tarjolla ympäri vuoden, mutta mausteisen makunsa ansiosta se soveltuu erityisen hyvin joulun ajan ruokapöytään. Mehevä ja helppotekoinen setsuuri maistuu sellaisenaankin kevyen voisipaisun kera, mutta kokeile sitä myös kalapöydässä, gratinoituna jouluisen sipulikeiton kera tai salaatissa ihaniksi krutongeiksi paahdettuina. Setsuuri on myös mainio ruokalahja: kääräise paperiin ja sido ympärille kaunis lahjanaru.
Sipulikeitto saa jouluisen henkäyksen tähtianiksesta ja neilikasta sekä kyljessä tarjoiltavasta gratinoidusta setsuurista. Tämä klassikkojen klassikko on malliesimerkki cuicine pauvresta tai cucina poverasta eli kansankeittiöstä, jossa yksinkertaisista ja edullisista aineksista loihditaan herkullinen ateria. Vaatimaton varastokasvis sipuli on yllättävän monipuolinen raaka-aine, joka taipuu väkevän hapokkaasta lempeän makeaksi valmistustavan mukaan.
Kokeile myös näitä Marttojen sipuliohjeita!
Palsternakkapiparit valmistuvat leivontahyllyn perusaineksista, mutta raastettu palsternakka tuo niihin mehevän ”cookiemaisen” rakenteen. Suussa sulavat pikkuleivät sopivat aattoillan glögimukin kylkeen, mutta ne ilahduttavat myös joulunajan viemisenä. Etsi mummolan ullakolta tai kirpputorilta kaunis peltirasia ja pakkaa piparit herkulliseksi ruokalahjaksi.
Kohuke eli suklaakuorrutettu jälkiruokarahka on virolainen klassikkovälipala, joka on vapaasti suomennettuna ”pikku rahka” tai ”rahkanen”. Kohuke on yleensä patukkamallinen. Suklaakuoren sisällä on kiinteää maitorahkaa sekä toisinaan hedelmä- tai marjatäytettä. Kohukkeesta saa pienellä vaivalla suussa sulavan jälkiruokamaljan. Pohjalle voi käyttää mitä tahansa hilloa, mutta kanelinen omenasose on täydellinen pari raikkaalle vaniljarahkalle.
Jos etsit helppotekoista mutta silti näyttävää joulupöydän kruunua, älä etsi enää – se on tässä! Rapean kuorrutteen alla hellästi kypsyvä kirjolohi valmistuu alle puolessa tunnissa. Sen hapokas lisuke, fenkoli-puolukkapikkeli, on tehty jääkaappiin jo edellisenä päivänä. Rääppeet haarukoidaan kylmänä suoraan jääkaapista leivän päälle jouluyön hämärässä.
Skånen perunat ovat parhaimmillaan juuri valmistettuina ja ne kypsyvätkin nopeasti. Liedellä valmistuva kermainen perunamuhennos on kuin uunikermaperunoiden hätäisempi serkku. Mausteeksi tämä täyteläinen lisäke ei kaipaa kuin suolaa, pippuria ja tuoretta persiljaa.
Lyömäsoittimesta nimensä saanut timbaali on ranskalaisen keittiön tuotos. Se on vesihauteessa valmistettava mureke, jonka pääraaka-aineena voi olla lihaa, kalaa tai kasviksia. Timbaaleissa häivähtää menneiden vuosikymmenten kaiku, mutta ne asettuvat mainiosti osaksi nykypäivänkin juhlapöytää. Kypsien juuresten rakenne ja hieno maku sopivat erinomaisesti tähän lisäkkeeseen, joka maistuu niin kylmänä kuin lämpimänä.
Sileän rakenteensa ansiosta se sopii hyvin myös puremis- tai nielemisvaikeuksista kärsivälle.
Syvän vihreä lehtikaali on syystalven upea terveyspommi. Sitä voi kypsentää monin tavoin, mutta se on maukas pohja myös tuoresalaateille. Makea palsternakka, rapea saksanpähkinä ja mausteiset setsuurikrutongit tekevät muuten kepeästä salaatista talvisen tuntuisen. Kaiken kruunaa klassinen hunaja-sinappikastike.
Oikotie Marttojen reseptipankkiin