Puutarhatyöt voi aloittaa – Talvikylvö sopii monille kasveille

Puutarhatöissä ei aina tarvitse odotella kesää. Monien viileässä menestyvien lajien siemenet voidaan kylvää jo talvella tai alkukeväällä. Kylvökset viedään ulos odottelemaan lämpötiloja, jolloin itäminen pääsee käyntiin.

Pinaatti ’Winterreuzen’ (takana) on nopeasti viileässä kasvava ”talvipinaatti”. Aikainen kylvö voi hidastaa kukinnan alkamista. Sama pätee pak-choihin (edessä).

Talvikylvöt ajoittuvat tammi- ja huhtikuun väliselle ajanjaksolle. Ideana on hyödyntää nopeakasvuisten ja viileässä menestyvien lajien kasvatusta ulkona, missä niistä kasvaa tuuheita ja terhakoita.

Tarvikkeet valmiina: siemeniä, multaa, kylvörasioita, nimilappuja, laatikoita ja hanskat.
Kehäkukka ja ruiskaunokki kylvetään laatikkoon riveihin.

Siemenet kylvetään laatikoihin ja potteihin ja kylvöastiat viedään ulkosalle sateelta suojattuun paikkaan parvekkeelle, kasvihuoneeseen tai kannelliseen viljelylaatikkoon.

Mullalla peitettyjen siementen päälle ripotellaan lunta.

Kylvölaatikko laitetaan ulkona lavakaulukseen.
Lavakauluksen kanneksi laitetaan vanha ikkuna.

Kylvökset voidaan myös nostaa ilmaviin, kannellisiin ja läpinäkyviin muovilaatikoihin.

Muovilaatikossa olevia taimia on helppo siirrellä ja tarvittaessa suojata kasvuharsolla.

Aikaisia kylvöjä eli hankikylvöjä voidaan tehdä myös kohopenkkiin, kasvihuoneen penkkiin tai viljelylaatikkoon. Tämä vaatii syksyisiä ennakkovalmisteluja paikan kunnostamisessa.

Syyskylvöön verrattuna talvikylvön etuna on se, että olosuhteisiin pystyy vaikuttamaan. Syksyllä maahan ripotellut siemenet ja pikkutaimet ovat rankkasateiden ja jääpoltteen armoilla.

Talvikylvö sopii monille kasveille, mutta ei kuitenkaan lajeille, jotka vaativat pitkän kasvuajan tai paljon lämpöä. Esimerkiksi jättisipuli, latva-artisokka, munakoiso, paprikat, tomaatti, kurkku ja kurpitsat kannattaa esikasvattaa sisällä. Viileä kausi virittää mangoldin ja punajuurikkaan sekä sen eri värimuodot herkästi kukkaan, mikä vesittää satotoiveet.

Sopivia lajeja–kokeile näitä

• Tammi–maaliskuisiin kylvöihin sopivat kylmäkäsittelyä vaativat tai siitä hyötyvät perennat, joilla lämpötilojen vaihtelu herättelee siemeniä lepotilasta. Kylmäkäsittelyä vaativia lajeja on lukuisia, kuten kullerot, tähtiputket ja ukonhatut.

• Kokeilemisen arvoisia ovat myös kaksivuotiset kukkijat, kuten maariankello, rohtosormustinkukka, harjaneilikka ja tarhasalkoruusu. Ne kasvattavat viileässä tuuhean lehtiruusukkeen ja vahvan juuriston.

• Vihannesten ja yksivuotisten kukkien esikasvattajaa talvikylvö palvelee siirtämällä taimisouvin pihalle. Tapaa kannattaa kokeilla vaikkapa tarhaorvokilla, punakosmoksella, jättiverbenalla ja kiinanasterilla sekä vihanneksista ruohosipulilla ja kaaleilla.

• Eräät penkkiin kylvettävät vihannekset ja kukat sopivat syyskylvöön. Monet niistä kylväytyvät myös omin nokkineen. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi palsternakka, porkkana, persiljat, kaurajuuri, tarhamaltsa, kehäkukka ja ruiskaunokki.

Edessä punalehtistä tarhamatsaa, keskimmäisessä astiassa kehäkukkaa, mangoldia, pinaattia ja persiljaa. Takana erilaisia kaaleja.

• Kasvihuoneen omistajan ja aikaista lehtisatoa haluavan kannattaa kylvää esimerkiksi lehtisalaattia, vihersipulia, tilliä, persiljaa, rukolaa eli sinappikaalia sekä mizunaa ja muita aasialaisia lehtivihanneksia.

• Kun pinaatti ja pinaattikiinankaali eli pak-choi kylvetään aikaisin, ne usein kukkivat hitaammin kuin toukokuussa kylvettyinä. Tämä on hyvä, koska kukinta heikentää kasvien laatua. Myös lajikkeilla on eroa kukinta-alttiudessa. Sadonkorjuussa kannattaakin pitää varansa ja korjata lehtivihannesten sato talteen ennen kukkavarsien kasvua.

Myöhemmin tiedossa lehtikaalisatoa!

Kokeile kasvien talvikylvöä! Toimi näin:

  • Ripottele siemenet pohjareiällisiin laatikoihin, ruukkuihin ja kennostoihin. Mullan on hyvä olla ilmavaa, olipa se peräisin puutarhasta tai multapussista.
  • Vie kylvökset suoraan ulos sateelta suojattuun paikkaan.
  • Tarkkaile kylvöksiä ja pidä multa nihkeän kosteana. Kastele multaa sumuttelemalla tai sirottelemalla kylvöksen päälle lunta. Varo liiallista märkyyttä, joka tuhoaa siemenet ja taimien juuriston. Kuivuus puolestaan on erityisen haitallista varsinkin itämisvaiheessa oleville siemenille.
  • Pidä huolta riittävästä ilmanvaihdosta. Liiallinen kosteus on tuhoisaa taimille. Jos laatikoiden seinille kertyy kosteutta, tuuleta sisältöä.
  • Varaudu kylmän puraisuun. Vaikka taimet ovat tottuneet ulkoilmaan, lämmintä kautta seuraava takatalvi voi olla niille kohtalokas. Suojaa tällöin taimet moninkertaisella harsolla.
  •  Kouli, ruukuta ja lannoita taimia tarpeen mukaan.
Ostettujen siemenien ohella voit kokeilla itse kerättyjen siemenien kylvämistä. Siemenet ylhäällä oikealla ruiskaunokki, alhaalla oikealla tiikerikaunosilmä, alhaalla vasemmalla punalehtinen tarhamaltsa, ylhäällä vasemmalla kehäkukka ja ylhäällä keskellä purtojuuri.
Teksti: Outi Tynys

Kuvat: Ritva Tuomi