Kuvat: Ritva Tuomi
Sitruuna, kaneli, anis – Basilikan monet maut
Basilika on vuoden vihannes 2024. Se on monipuolinen yrtti, joka sopii niin teehen, salaattiin kuin jääveteenkin. Kokeile tutun maustebasilikan rinnalla muitakin lajikkeita.
Basilikan suku tarjoaa kokkaajalle moniulotteisen makupaletin, mutta mieltymykset vaihtelevat eri ruokakulttuureissa. Aasian maissa arvostetaan esimerkiksi thai- ja kanelibasilikaa. Suosittu on myös tavallinen maustebasilika eli sweet basil. Sen anikselta maistuvat lehdet ovat erottamaton osa myös italiaista ruokakulttuuria. Ohutlehtisen ja herkkähipiäisen lajin ulkokasvatusta rajoittaa meillä suuri lämmöntarve. Parhaiten kotoisia kesäsäitämme kestävät paksulehtiset ja rotevakasvuiset pensasbasilikat. Ne venyvät kesän mittaan komeiksi kukkiviksi puskiksi.
Tuttu suosikki
Tavallinen maustebasilika ohuine aniksen makuisine lehtineen on suosituin basilika. Yleisin lajike on ’Genoveser’, mutta tarjolla on myös poimulehtisiä lajikkeita, kuten isolehtinen ’Mammoth’ ja tummanpunainen ’Purple Ruffles’.
Punalehtiset lajikkeet, kuten ’Red Rubin’, ’Rosie’, ’Round Midnight’ ja ’Dark Opal’, kasvavat yleensä hillitymmin kuin vihreälehtiset. Auringonpaiste voimistaa niiden lehtien väritystä.
Huomaa!
Pensas-, thai- ja pikkubasilika viihtyvät meikäläisessä kesässä paremmin kuin ohutlehtinen maustebasilika.
Pienilehtinen pallo ruukkuun
Somaa pikkubasilikaa kutsutaan myös parvekebasilikaksi. Minilehtinen laji kasvattaa tuuhean mättään, josta voi leikellä verson pätkiä vaikkapa salaattiin. Samalla kasvia voi muotoilla. Lajikkeita ovat esimerkiksi ’Balkon Star’, ’Green Globe’, ’Aristoteles’ sekä tummalehtinen ’Purple Ball’.
Pienilehtisiä basilikoja myydään keväällä ja kesällä ruukkuyrttinä pallobasilikan nimellä.
Sitruksen raikkautta
Sitruunabasilika antaa jäävedelle ja jääteelle raikkaan sitruksisen aromin mausteisella vivahteella. Lehtiä kannattaa hieman rikkoa, jotta maku liukenee kylmään veteen. Versot ovat omiaan myös ruokiin, joihin kaivataan sitruunan makua. Basilika kannattaa lisätä ruokaan aivan valmistuksen loppuvaiheessa.
Makuja Aasiasta
Thaibasilikan versot kestävät kuumennusta, joten ne sopivat hyvin karri- ja wokkiruokiin. Laji on klassikko vietnamilaisessa ja thaimaalaisessa keittiössä. Tavallinen lajike on tummakukkainen ’Siam Queen’.
Intiassa suositun pyhäbasilikan eli tulsin versot riittävät antamaan teelle täyteläisen, vivahteikkaan ja mausteisen maun, joka ei kaipaa muita yrttejä tai makeutusta.
Kanelibasilikan maussa vivahtaa kanelin lisäksi makeutta ja mausteisuutta. Ruokien lisäksi se sopii niin teehen kuin jälkiruokiinkin.
Komeat pensasbasilikat
Rotevat ja voimakaskasvuiset pensasbasilikat voi talvettaa sisällä ja uudistaa keväällä pistokkaista. Ne kestävät alhaisia lämpötiloja paremmin kuin muut lajikkeet. Paksut ja voimakkaan makuiset lehdet häviävät herkullisuudessa muille lajeille, mutta varsinkin nuoret lehdet ja yksittäiset kukat sopivat mausteeksi.
Pensasbasilikat kukkivat pitkään, ja niiden huulikukkaiset kukinnot houkuttelevat pölyttäjiä. Kukinnot ovat omiaan myös kimppuihin.
Lajikkeita ovat esimerkiksi ’Yemenite’, ’Magic Mountain’, ’Magic Blue’ ja ’Wild Magic’.