Suurperheen äiti sai vähennettyä lihaa lautasilta – Kehitteli korvaajan leivänpäälliskinkulle

Kangasniemeläisen Suvi Vehmalan perheessä kuluu nykyään enemmän kasviksia kuin takavuosina. Myös lapsille maistuvat valmiiksi pilkotut porkkanat ja makaronilaatikkoon sujautettu soijarouhe.

Kokeilevalla asenteellaan Suvi Vehmala on kehitellyt omia kasvisruokareseptejä keittiössään.

Kun kengännauhojen sitominen alkoi tuntua vaikealta, Suvi Vehmala havahtui.

Kangasniemeläinen suurperheen äiti oli aina ollut luonnostaan hoikka, mutta kilpirauhasen vajaatoiminta ja vaihdevuodet olivat sekoittaneet pakan, ja kiloja oli muutamassa vuodessa päässyt kertymään kaksikymmentä.

– Päätin, että nyt riittää.

Siitä alkoi Suvin (53) ruokamuutos. Hän palkkasi avukseen ravitsemusasiantuntijan ja sai karistettua ylimääräiset kilonsa puolessa vuodessa vegaanisen ruokavalion avulla.

Tarjolla tänään voipapuja, kikherneitä, peruna- ja porkkanaranskalaisia sekä kasvisrisottoa.

Ihan sataprosenttiseksi vegaaniksi Suvi ei halunnut ryhtyä. Hän luopui maitotuotteista mutta salli itselleen kerran viikossa lihaa, kalaa tai kananmunia.

Eläinperäisten tuotteiden karsiminen lautaselta oli kiinnostanut Suvia jo pitkään, mutta kynnyskysymyksenä oli ollut hänen suuri rakkautensa juusto. Terveydellisten syiden vuoksi hän oli lopulta valmis tekemään uhrauksen.

– Yllättävän hyvin pärjäsin, kun vain päätin.

Hyvällä veitsellä kasvisten pilkkominen käy Suvi Vehmalalta käden käänteessä.

”Olen nakkivegaani!”

Painonpudotuksensa jälkeen Suvi omien sanojensa mukaan laiskistui ja palasi sekasyöjäksi. Elämään jäi silti paljon aiemmasta ruokavaliosta.

– Jätin voin ja kerman pois ruoanlaitosta. Olen myös oppinut tekemään hyviä kasvisruokia.

Nyt kasvispainotteisesti syövä Suvi vitsailee olevansa nakkivegaani.

– Olen olevinani vegaani, mutta syön, mitä huvittaa.

Tuoreet kasvikset kruunavat terveellisen voileivän.

Sijaisvanhempana toimivana kotiäitinä Suvilla on ollut aikaa perehtyä ruoka-asioihin. Hiljattain hän kävi Kangasniemen Marttojen edustajana puhumassa helposta arkiruoasta seurakunnan perhekerhossa.

Suvi pitää jääkaappinsa hyvässä järjestyksessä. Näin ruoat eivät pääse hautautumaan mihinkään.

Suvi vannoo ateriasuunnittelun nimeen, mistä on suuri apu myös kasvispainotteisempaan ruokavalioon siirtymisessä. Uusissa kansallisissa ravitsemussuosituksissa kehotetaan syömään päivittäin 500–800 grammaa vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja.

Etukäteissuunnittelu helpottaa kauppareissuja. Joskus Suvi on harrastanut jopa viikkoruokalistojen laatimista.

Suvin hyväksi havaitsema niksi on kuoria ja paloitella porkkanat heti kauppareissun jälkeen. Palat säilyvät hänen mukaansa jääkaapissa vesiastiassa päivän tai pari.

– Lapset tietävät, että sieltä saa aina käydä ottamassa.

Vehmaloiden kuiva-ainekaapista löytyy aina kuivattuja papuja, kikherneitä, linssejä, siemeniä ja pähkinöitä. Jääkaapissa on oltava kauragurttia eli kaurapohjaista jogurtin kaltaista tuotetta sekä kaurajuomaa.

Arjessaan Suvi suosii uunissa valmistuvia pataruokia sekä keittoja. Kokeilevan asenteensa turvin hän on myös kehitellyt omia kasvisreseptejä. Suosikeiksi ovat nousseet esimerkiksi bataattisosekeitto, kasvisrisotto, inkiväärikastike, perunapata ja kaalilaatikko.

Kikherneet Suvi ostaa aina kuivattuina, jolloin ne pitää liottaa ja keittää ennen käyttöä.

Hivutustaktiikka toimii

Vegaaniaikoinaan Suvi teki ruokaa kahden kattilan taktiikalla. Muulle perheelle hän teki tavallisen perunamuusin ja itselleen maidottoman.

Suvi ei tuputtanut vegaaniruokia muulle perheelle, mutta usein mies ja lapset uskaltautuivat maistamaan Suvin kattilasta. Varsinkin pienimmät lapset popsivat tyytyväisinä Suvin ruokia, koska eivät osanneet epäillä mitään.

Nykyään perhe on jo tottunut uusiin makuihin.

– He kelpuuttavat kasvisruokani aika hyvin, kunhan saavat kylkeen HK:n Sinistä tai possua, Suvi sanoo ja nauraa päälle.

Kun Suvi kypsentää kasviksia, hän varoo keittämästä tai paistamasta niitä mössöksi.

– Lapsetkin tykkäävät, että kasviksissa on vähän pureskeltavaa.

Voipapuja annokseen, niin proteiinit eivät unohdu. Pavuissa on nimensä mukaisesti hieman voimainen maku.

Joskus äiti saattaa huijata vähän, jotta saisi vähennettyä lihaa lautasilta.

– Kun korvaa makaronilaatikon tai lasagnen jauhelihasta vaikka puoletkin soijarouheella, niin täydestä menee. Varsinkin, jos viitsii ensin ruskistaa soijarouheen. Maustan sitä samalla tavalla kuin jauhelihaa.

Korvaaja leivänpäällisille

Maustaminen on Suvin mielestä erittäin tärkeässä roolissa kasvisruokien valmistuksessa. Jos maku jää valjuksi, ei ole ihmekään, jos uudenlainen ruoka ei maistu.

Entisessä elämässään Suvi söi runsaasti voileipiä, joiden päälle lisäsi aina kinkku- ja juustosiivut. Hän luopui tavastaan jo kauan ennen kuin marraskuussa julkaistuissa ravitsemussuosituksissa kehotettiin välttämään leikkeleiden käyttöä.

Leivänpäällisten korvaajaksi Suvi kehitteli kauragurtista levitteen, jonka kaveriksi hän lisää salaatinlehden ja tomaatteja.

Suvin kehittelemä kasvipohjainen tahna sopii niin levitteeksi kuin dippikastikkeeksikin.

Tomaatin päälle Suvi ripottelee hieman suolaa ja pippuria. Hän on järkeillyt, että pieni määrä suolaa kasvisten pinnalla on pienempi paha kuin läpeensä suolatut kinkku ja juusto.

– Jos tekee voileipää mieli, silloin tekee mieli jotain suolaista. Kun suola on pinnassa, sitä ei paljon tarvita, kun se jo maistuu.

Tieto motivoi jatkamaan

Vaikka motivaatio omaan ruokamuutokseen löytyi terveyden edistämisestä, Kangasniemen Marttoihin kuuluva Suvi on miettinyt paljon myös ympäristönäkökulmaa.

– Tiedostan tosi voimakkaasti ympäristöahdistuksen.

Hän muistaa joskus nähneensä ruoantuotantoa havainnollistavan kuvan, joka ravisteli ajatuksia.

Kuva osoitti, miten monta ihmistä voidaan ruokkia tietyllä peltoalalla, jos se käytetään ihmisille tarkoitetun ravinnon viljelemiseen. Verrokkina oli samankokoisella pellolla laiduntava lihakarja.

Suvin mielestä kenenkään ei kannata juuttua siihen ajatukseen, että yksittäisen ihmisen valinnat olisivat maailman mittakaavassa täysin merkityksettömiä.

– Kun kasvispainotteisesti syöviä ihmisiä on tarpeeksi, sillä rupeaa olemaan merkitystä.

Marttojen teema 2025–2026 on Muutos lautasella.

Keittiön ikkunasta avautuu näkymä pihalle. Ruokaa laittaessaan Suvi voi seurata lasten leikkejä ja pikkulintujen elämää.

Kokeile Suvin reseptejä

Kasvipohjainen levite tai dippi

 

400 g kauragurttia

5 valkosipulinkynttä

0,5–1 tl suolaa

1–2 tl vastarouhittua mustapippuria

1 rkl kuivattua tilliä (tai muuta yrttiä)

1/4 sitruunan mehu

(loraus oliiviöljyä)

 

Sekoita ainekset. Käytä levitteenä leivän päällä tai dippikastikkeena.

 

VINKKI: Samalla ohjeella voi tehdä myös tsatsikin lisäämällä ohjeeseen ripauksen valkopippuria sekä yhden raastetun kurkun. Muista valuttaa kurkkuraaste, jotta tsatsikista ei tule liian vetistä.

 

 

Inkiväärikastike

 

2 tölkkiä tomaattimurskaa

1 vesimeloni

1 keskikokoinen pala inkivääriä

1 tl suolaa

 

Pilko vesimeloni kuutioiksi. Raasta inkivääri. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä hetki.

Tarjoa pastakastikkeena tai kanan kera. Voi syödä myös keittona.

 

Teksti: Minna Hotokka

Kuvat: Kristiina Kontoniemi