Täydennämme toisiamme – Tulppaanikimppuun havuja höysteeksi

Ruusuja ja risuja? Ei, vaan oksia ja tulppaaneita, itselle tai ystävälle.

Terälehtien avaaminen ja muutama oksa tekevät kimpulle uuden ilmeen. Tässä kukkien höysteenä on männyn- ja pihajasmikkeen oksia.

• Nyt on kotimaisten tulppaanien aika. Oksat helpottavat tulppaanien asettelua maljakkoon ja kannattelevat rentovartisia kukkia. Ne voivat kohota tulppaanien ylle tai jäädä lyhyinä niiden lomaan. Erikoiset lajit, kuten käkkäräinen peikonpähkinä ja värikkäät kanukat, ovat kokeilemisen arvoisia.

• Ota huomioon kukkien sijoituspaikka. Jos vaasia katsotaan vain yhdestä suunnasta, tee asetelmalle näyttävä paraatipuoli.

• Herkuttele väreillä. Värikimara toimii tulppaanikimpussa yhtä hyvin kuin lähisävyjen harmonia, sillä sama kukkamuoto rauhoittaa kokonaisuutta.

• Vettä voi lorauttaa maljakkoon reilusti, sillä sen määrä ei vaikuta varsien venymiseen. Virkistä kukkia vaihtamalla niille päivittäin uusi viileä vesi. Myös uusien imupintojen leikkaamisesta on hyötyä.

TEE NÄIN:

1. Täytä maljakko kylmällä vedellä ja asettele sinne limittäin ja lomittain monihaaraisia oksia. Vehreytä asetelmaa havunoksilla tai leikkovihreällä.

2. Pujottele tulppaanit yksitellen oksien lomaan, niin että ne asettuvat ilmavasti.

3. Kun tulppaanit avautuvat, käännä niiden terälehdet varovasti ulospäin. Jos kukka on kerrannainen, aloita uloimmista lehdistä.

Vaihteeksi vaikka näin

Käytä asetelmaan muitakin leikkokukkia, jos kaipaat värien ja muotojen runsautta. Tulppaanin seuraksi sopivat esimerkiksi jaloleinikki, kruunuvuokko (Anemone) ja neilikka. Jo muutama kukka antaa kimpulle uuden ilmeen.

Teksti: Outi Tynys

Kuva: Ritva Tuomi