Vegaanihaaste sujui vaivattomasti – Vain yksi asia jännitti alussa

Oululainen Niina Riihimäki tarttui tammikuussa Vegaanihaasteeseen. Kuukaudessa selvisi, mitkä vegaaniset tuotteet ovat omalla lautasella hittejä ja mitkä huteja.

Vegaanihaaste sai Niina Riihimäen pohtimaan omia ruokailutottumuksiaan.

Kun Lihaton lokakuu on kokeiltu, mikä on seuraava askel? Tietysti tammikuun Vegaanihaaste.

Oulun Anarkistimarttojen varapuheenjohtaja Niina Riihimäki (35) on aina ollut kiinnostunut kasvisruoasta, erityisesti vegaanisesta ruokavaliosta. Tänä vuonna hän päätti kokeilla, miten sujuu kuukausi kokonaan ilman lihaa, kalaa, kananmunia ja maitotuotteita.

– Minua motivoi tieto lihan- ja maidontuotannon ongelmista sekä ilmastokriisistä.

Oikeutta eläimille -järjestön Vegaanihaasteeseen lähti myös Riihimäen puoliso. Vuoden vaihtuessa Riihimäkeä jännitti lähinnä yksi asia.

– Pelkäsin vähän, tuleeko hirveitä juustonhimoja. Aurajuusto on lempparini, ja käytän sitä tosi paljon ruoanlaitossa. Juusto on kompastuskiveni.

Vaivattomuutta, kiitos

Aikuisiällä Niina Riihimäki on etsiskellyt itsensä näköistä ruokavaliota.

Nuorempana hän luopui lihasta ja kalasta, mutta säilytti lautasellaan maitotuotteet ja kananmunan. Viime vuodet taas ovat kuluneet sekasyöjänä. Hänen miehensä syö lihaa, joten pariskunta tekee keittiössään kompromisseja.

– Ostamme lihatuotteet ensisijaisesti punalaputettuina, jotta ne eivät menisi hävikkiin.

Kun Niina löytää mieluisan ohjeen, hän saattaa kokata samaa ruokaa pitkän aikaa.

Ruoanvalmistuksessa Riihimäki pyrkii ennen kaikkea helppouteen.

– Olen pikainen ruoanlaittaja, eikä minulla juurikaan ole kokkailutaitoja. En ikinä harrasta mitään esivalmisteluja – se olisi juuri sitä, mitä pitäisi opetella.

Niina on erilaisten sipulien, varsinkin valkosipulin, ystävä. Tuoretta inkivääriä tulee käytettyä tietyissä ruokalajeissa.

Vegaanihaasteeseenkaan oululaismartta ei valmistautunut vaan luotti siihen, että löytää kyllä kaupasta sopivaa ostettavaa.

– Vaikka kymmenen vuotta sitten vegaanisten tuotteiden löytäminen olisi ollut huomattavasti hankalampaa. Nykyään on saatavana paljon vaihtoehtoja – ja tietoa.

Tuttua ja turvallista

Tammikuun ensimmäisinä päivinä Riihimäki joutui joustamaan tavoitteistaan. Jääkaapissa nimittäin köllötti joululahjaksi tullut juustolajitelma, joka piti syödä pois.

Vegaanihaasteen osallistujat saavat joka päivä sähköpostiinsa resepti-ideoita, mutta Riihimäki oli päättänyt mennä siitä, mistä aita on matalin.

– Lähdin haasteeseen omasta näkökulmastani turvallisesti. En bongaillut ohjeita sähköpostilistalta vaan muuntelin omia arkiruokareseptejäni. Silloin tietää, mitä tekee ja miltä ruoat suunnilleen maistuvat.

Tomaatit tuovat pasta-annokseen väriä ja vitamiineja.

Riihimäen tavoitteena oli löytää korvaajia maitotuotteille ja saada uusia ideoita arkiruokalistalleen. Kaupassa uusien tuotteiden löytäminen kävi helposti, kun etsi hintalapuista veg-merkintöjä.

– Ei tarvinnut hirveästi raapia päätä.

Korianteri on Niinan lempiyrtti.
Tuore korianteri koristelee lautaselle asetellun annoksen.

Vertaistukea marttakavereilta

Kuun puolivälissä Riihimäki teki reissun Helsinkiin. Ruokahuolto pelasi hyvin, sillä yöpaikan tarjonnut serkku oli varannut vegaaniset tarjoilut. Myös Helsingin ravintoloista löytyi mukava valikoima ruokavalioon sopivia annoksia.

Kokonaisuudessaan kuukausi sujui vaivattomasti. Riihimäki seurasi Vegaanihaasteen Facebook-ryhmän keskusteluja ja oli aktiivinen Oulun Anarkistimarttojen omassa Whatsapp-yhteisössä, johon perustettiin oma ryhmä vegaanikokeilijoita varten.

Omassa yhdistyksessä oli nimittäin kuusi muutakin marttaa, jotka halusivat haastaa ruokatottumuksensa tammikuun ajaksi. Heidän lisäkseen ryhmään liittyi liuta jäseniä, joita teema kosketti tai kiinnosti muuten.

– Oli kiva, että omastakin porukasta löytyi pientä tukiverkostoa. Jaoimme toisillemme reseptivinkkejä ja pidimme pientä päiväkirjaa siitä, mitä olemme tänään syöneet, Riihimäki kertoo.

Niinalla ei ole ajokorttia. Kauppamatka taittuvat sujuvasti polkupyörällä.

Jatkoon vai ei?

Kuukaudessa Riihimäki sai hyvän käsityksen siitä, mitä vegaaninen ruokavalio hänen elämässään voisi olla. Yllätyksekseen hän huomasi pärjäävänsä hyvin ilman oikeaa juustoa.

Juustonkorvikkeet martta aikoo tulevaisuudessakin jättää kauppaan, sillä niiden maku ja rakenne eivät miellyttäneet. Hyllyille saavat jäädä myös kauragurtit, joiden maku ”ei iskenyt”.

Jatkoon pääsee tofu, jolla Riihimäki korvasi kanan.

– Hoksasin, ettei tofun tarvitse olla kuutiona, jolloin se voi jäädä vähän mauttomaksi. Tofun voi myös murentaa!

Yksi uusista ihastuksista on tofukokkeli.

– Ai että, se on tosi hyvää. Tykkään siitä enemmän kuin munakokkelista.

Voileivän päälle Riihimäki löysi metvurstin korvikkeen. Se syntyy paperilla kuivaksi taputellusta ja juustohöylällä höylätystä savutofusta, jonka päälle ripotellaan valkosipulijauhetta. Maukkaaksi osoittautui myös lauantaimakkaraa jäljittelevä kasvisleikkele, joka on kuin makumuisto lapsuudesta.

Niina Riihimäki on pitkään yrittänyt opetella tykkäämään soijarouheesta. Vasta vegaanisen turkkilaisen pastan ohje sai hänet mieltymään raaka-aineeseen.

Jauhelihaa korvaavasta soijarouheesta Riihimäki ei aiemmin ole pitänyt.

– Nyt löysin somesta hyvän vegaanisen turkkilaisen pastan ohjeen, josta tein vielä oman sävellykseni.

Nyt kelpaa herkutella!

Tutkimusmatka jatkuu

Täysipäiväiseksi vegaaniksi Riihimäki ei toistaiseksi aio ryhtyä, mutta häntä kiinnostaa jatkaa vegaanisten vaihtoehtojen tutkimista.

– Marttahengestä on tosi paljon hyötyä vegaaniruokavaliossa. Minäkin rakastan sienestystä ja poimin myös marjoja.

Omassa yhdistysessä oli kuusi muutakin marttaa, jotka kokeilivat Vegaanihaastetta.
– Oli kiva, että omastakin porukasta löytyi tukiverkostoa, sanoo Niina Riihimäki

Kuluneena talvena uudet ravitsemussuositukset ovat herättäneet paljon keskustelua. Riihimäkeä ihmetyttää, miksi jotkut ottavat terveyden kohentamiseen tähtäävät suositukset henkilökohtaisena hyökkäyksenä. Hänen mielestään olisi järkevää tarkastella asiaa laajemmin kuin vain yksilön näkökulmasta.

– Jos kaikki ajattelevat, ettei omilla valinnoilla ole mitään väliä, eiväthän ne sitten missään näy. Pisaroista se meri syntyy.

Kokeile Niinan reseptejä

Vegaaninen turkkilainen pasta

Kokonaisuuteen tulee:

keitettyä pastaa

soijarouhekastiketta

soijajogurttikastiketta

paprikavoita

tomaattia

tuoretta korianteria

 

Soijarouhekastike

öljyä paistamiseen

2 pientä sipulia

2 valkosipulin kynttä

2 dl soijarouhetta (määrä arvio)

noin 2 dl vettä

1 kasvisfondi

1 rkl tomaattipyrettä

mausteita oman maun mukaan (esimerkiksi sipulijauhetta, paprikajauhetta, valkosipulijauhetta, basilikaa, mustapippuria, valkopippuria)

 

Paista öljyssä sipuli ja valkosipuli. Lisää soijarouheet pannulle ja lisää vettä noin kaksi desilitraa eli sen verran, että soijarouheet kostuvat. Varo, ettei seos mene liian vetiseksi.

Lisää kasvisfondi, tomaattipyree ja mausteet. Paistele ja sekoittele.

 

Soijajogurttikastike

2 dl kreikkalaistyylistä soijajogurttia

2 valkosipulin kynttä

puolikas limen mehu

ripaus suolaa

 

Sekoita kaikki ainekset omassa kulhossaan.

 

Vegaaninen paprikavoi

2 rkl kasvirasvalevitettä

1 tl tomaattipyrettä

1/2 tl paprikajauhetta

 

Sekoita kaikki ainekset mikron kestävässä kulhossa. Lämmitä mikrossa niin kauan, että kasvirasvalevite sulaa.

Kokoa annos lautaselle: pohjalle pasta, päälle soijarouhekastike, jogurttikastike, paprikavoi ja pilkottu tomaatti. Koristele tuoreella korianterilla.

 

 

Teksti: Minna Hotokka

Kuvat: Kristiina Kontoniemi