Hyvää arkea talousvaikeuksista huolimatta – Rahahuolia on turha hävetä

Teksti: Tuija Elomäki

Lapsiperheiden arki on toisinaan hektistä, ja monet eri tekijät, kuten taloushuolet, voivat kuormittaa. Miten voi elää hyvää arkea, vaikka rahaongelmat painaisivat?

Yhteiset hetket läheisten kesken lisäävät hyvinvointia.

Taloudelliset ongelmat tuovat paineita ja saattavat synnyttää huonommuuden tunnetta. Jokaiselle tulee välillä vastaan erilaisia kuormittavia elämäntilanteita. Niistä huolimatta arki jatkuu kuitenkin omalla painollaan. Jokaisen arki on omanlaisensa ja yhtä arvokas.

Perheen hyvinvoinnin kannalta olisi tärkeää tarkastella taloudellista tilannetta tasaisin väliajoin ja tarvittaessa tehdä pieniä muutoksia. Epäonnistuminen tai haasteet raha-asioissa voivat tuntua ahdistavilta ja niistä puhuminen hävettää. Apua on kuitenkin saatavilla, eikä yksin kannata jäädä. Keskustelu luotettavan läheisen tai ammattilaisen kanssa voi selkeyttää tilannetta ja auttaa hahmottamaan omia ajatuksia. Yhdessä pohtien saattaa löytyä reitti taloustilanteen edistämiseksi ja velkataakan helpottamiseksi.

Hyvä arki onnistuu tarvittaessa pienelläkin budjetilla. Yhteiset hetket läheisten tai perheenjäsenten kesken lisäävät hyvinvointia sekä antavat ilon aiheita niin lapsille kuin aikuisillekin.

Kaikkia ”sormia” tarvitaan

Arjen hyvinvoinnin eri osa-alueita voidaan tarkastella mielenterveyden käden avulla. Jotta mielen hyvinvointi olisi tasapainossa, käden kaikki sormet olisi hyvä ottaa huomioon.

Mielenterveyden kädessä on viisi osatekijää.

Kuten käsi tarvitsee kaikkia sormia toimiakseen hyvin, myös mielenterveyttä ylläpidetään huolehtimalla hyvinvoinnin eri osatekijöistä arkisilla valinnoilla. Mielenterveyden käden avulla on helppo hahmottaa, miten hyvinvoinnin eri osa-alueet toteutuvat perheessä.

Arjessa voi yhdistää liikkumisen ja luovuuden. Perheen yhteinen juttu voi olla esimerkiksi luontoretki. Luonnossa liikkuminen on edullista ja tuottaa mielihyvää. Keväällä voi seurata luonnon heräämistä uuteen kukoistukseen, ja eri vuodenaikoina havaintoja voi kirjata luontopäiväkirjaan.

Esimerkiksi tyttärelläni oli alakoulussa tehtävänä koota kasvikansio. Se vasta oli mielekästä puuhaa! Koko perhe innostui etsimään metsässä kasveja kansioon.

Jokainen vuodenaika on erilainen, ja aina löytyy jotain uutta ja kiinnostavaa. Loppukesästä metsäretkeen voi kuulua marjojen poimintaa. Omavaraisuutta voi harjoittaa keräämällä luonnon tuotteet talteen talven varalle. Itse poimitut marjat maistuvat talvella aamupuurossa!

Jokaisena vuodenaikana luonnosta löytyy jotain kiinnostavaa.

Ruokalista ja ostoslista käyttöön

Ruoan hinta on noussut viime vuosina. Kun rahaa on vähemmän käytettävissä, on oltava suunnitelmallinen. Perheen kanssa voi laatia viikon ruokalistan ja jokainen saa esitellä omat ehdotuksensa. Suunnitelmassa jätetään tilaa myös ruoalle, jota mahdollisesti jäi tähteeksi edelliseltä päivältä. Suurin osa ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa, ja jokainen voi osaltaan olla vähentämässä hävikkiä.

Kotimaiset juurekset ovat edullisia.

On järkevää vertailla hintoja ja hyödyntää tarjouksia. Joskus joutuu ehkä hieman tinkimään valinnoistaan. Ostoslista auttaa välttymään heräteostoksilta.

Lapsiperheissä ruoanvalmistus ja varsinkin leivonta ovat kallisarvoista yhteistä aikaa. On ihan sallittua ajatella, että ruoanlaitto olisi helpompaa tai nopeampaa ilman lasten opastamista. Joskus on kuitenkin hyvä pysähtyä sen ajatuksen äärelle, että lapsuuden muistot ohjaavat myös aikuisuudessa. Lapset oppivat arvostamaan itse tehtyä. Ehkä ei-niin-suosittu ruokakin maistuu, kun lapsi on saanut olla mukana valmistamassa sitä.

Aikaa levolle

Myös lepo ja rentoutuminen ovat tärkeitä hyvinvoinnille ja vaikuttavat tunteisiin. Tiukka taloustilanne voi häiritä yöunia, eikä aamulla vointi ole levollinen. Silloin voi kokeilla niin sanottua murehtimisaikaa: Ota tarkoituksella tietty aika päivästä (esimerkiksi 15–30 minuuttia), jolloin annat omalle murheellesi tilaa ja aikaa. Muun ajan voit tietoisesti suunnata ajatuksiasi pois huolen aiheista.

Kirjoittaja on Keski-Suomen Marttojen kotitalousasiantuntija, joka on ollut mukana MIELI Suomen Mielenterveys ry:n koordinoimassa hankkeessa YLVA – ylivelkaantuneiden mielenterveyden ja vanhemmuuden tukeminen (STEA 2022–2024). Hankkeen yhtenä tavoitteena on tukea lapsiperheitä hakemaan apua taloushuoliin mahdollisesta häpeästä huolimatta.

Kiinnostuitko?

Lue lisää:

Raha stressaa – voimavaroja lapsiarkeen

YLVA – ylivelkaantuneiden mielenterveyden ja vanhemmuuden tukeminen

Lue puheenvuoroon liityvien asiasanojen muita sisältöjä

Teksti: Tuija Elomäki

Sinua saattaa kiinnostaa myös