Iltapäivä vankilassa ja muita kohtaamisia
Kaksi lasta leikkii lattialla, vauva viihtyy äitinsä sylissä ja kaksi äitiä juo ohjaajansa kanssa kahvia sohvilla, kun Marttojen asiantuntija saapuu paikalle. Kaikki tervehtivät iloisesti toisiaan. On tiistai, ja Marttojen kurssi on alkamassa. Tämä kurssi pidetään vankilan perheosastolla. Äidit elävät siellä arkea lastensa kanssa ja suorittavat samalla vankeustuomiotaan.
Tänään kokataan sosekeittoa, vertaillaan hintoja ja suunnitellaan metsäretkeä. Yksi äideistä harjoittelee suomen kieltä apunaan kuvakortit, joissa esitellään keittiövälineitä.
Kotimaiset juurekset ja vastaleivotut sämpylät maistuvat kaikille. Kun on ruokailtu yhdessä, tutkitaan raaka-aineiden kilohintoja ja mietitään viikon ruokabudjettia. Perheet saavat mukaansa reseptivihkoja, rahankäytön suunnitteluun tarkoitetun Pennon ja jääkaapin oveen kiinnitettävän viikkoruokalistan. Ensi viikolla lähdetään yhdessä lähimetsään keräämään sieniä ja leikkimään lasten kanssa.
Käytännönläheistä toimintaa
Ruokakursseja, kohtaamisia perhekeskuksissa ja vankiloissa, lähiluontoon tutustumista, ystäväkahviloita, kulutuskeskusteluja nuotion äärellä, siivousvinkkejä Instagramissa. Kaikkea tätä ja paljon muuta kuuluu Marttojen kohdennettuun toimintaan, jota tehdään STEA-rahoituksella, sosiaali- ja terveysministeriön tuella, eri puolilla Suomea.
Marttapiirien koulutetut kotitalousasiantuntijat antavat neuvontaa kursseilla, luennoilla, kotikäynneillä ja tapahtumissa. Yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa Martat järjestävät kohdennettua toimintaa pikkulapsiperheille, maahan muuttaneille, nuorille, kuntoutujille, rikosseuraamusasiakkaille ja ikäihmisille.
Mukana on myös vapaaehtoisia, jotka osallistuvat voimaannuttavaan ryhmätoimintaan, järjestävät ystäväkahviloita ikääntyneille ja tukevat kotoutujia.
Kohdennetun toiminnan tavoitteena on tukea ja vahvistaa osallistujien arjen taitoja, sosiaalisia taitoja, hyvinvointia ja yhdessä tekemistä. Lähtökohtana on, että jokaisella on oikeus hyvään arkeen. Toiminnassa pyritään vaikuttavuuteen, se on käytännönläheistä ja pohjautuu kohtuullisen kulutuksen periaatteelle.
Hyvää palautetta asiakkailta
Kotitalousneuvonnan asiakkaat ovat kokeneet toiminnan hyödylliseksi, kuten palautteista voi lukea:
”Opin sen, että minäkin osaan laittaa jotain, kun vaan rohkeasti yritän.” (Osallistujan palaute, Arki sujuvaksi -toiminta)
”Lasten kanssa yhdessä leipominen oli hyvää puuhaa ja lapsista todella mukavaa. Myös ohjeet oli hyvät eri ikäisille lapsille ja helppo toteuttaa.” (Kurssin osallistujan palaute, Lapsiperhetoiminta)
”Kaikki oli kovin kiinnostavaa – villiyrttiretki, sieniretki ja yhteinen kokkaus Marttojen tiloissa oli kaikki oikein mukavaa ja hyvin suunniteltua.” (Kurssin osallistujan palaute, Luontokoti)
”Yksinäisenä koin kuuluvani ryhmään. Pitää saada jatkoon tällaista mielen virittämistä.” (Osallistujan palaute, Vilppu)
Kumppaneiden kanssa onnistumme
Toiminta eri yhteistyökumppaneiden kanssa on edellytys vaikuttavalle työlle. Kumppaneiden avulla esimerkiksi löydetään juuri oikeat, tukea tarvitsevat osallistujat. Usein Marttojen asiantuntijat sijoittuvat osaksi yhteistyökumppanin järjestämää työmuotoa. Vuonna 2023 keskeisiä yhteistyökumppaneita olivat Takuusäätiö, Moniheli ry, Rikosseuraamuslaitos, Into ry, Ikäinstituutti, Vanhustyön keskusliitto ja Ensi- ja turvakotien liitto ry.
”Neuvontakerta tulee tulevaisuudessa mahdollistamaan matalamman kynnyksen keskusteluun rahasta ja taloudesta, erityisesti konkreettisten työtapojen, kuten lautapelien ja muiden materiaalienkautta.” (Yhteistyökumppanin palaute, Kestävät talouspolut 2023)
”Palaute asiakkailta oli varauksettoman positiivista. Kurssi koettiin hyödylliseksi ja opettavaiseksi. Mieluisa tekeminen toi vaihtelua arkeen ja yhdessä touhuaminen loi ryhmäytymistä osaston väelle. Kurssin opettajaa kehuttiin mutkattomasta ja kannustavasta vuorovaikutuksesta. Vankilan työntekijänä yhdyn asiakkaiden tuntemuksiin ja myös omasta näkökulmastani vastaavanlaisia kursseja soisi vankilan elämään enemmänkin.” (Yhteistyökumppanin palaute, Arki sujuvaksi 2023)
Tänään ja tulevaisuudessa
Marttojen asiantuntijat kohtaavat arjen tukea tarvitsevia ympäri Suomen. Marttajärjestön vahvuutena on vankka kotitalouden ammatillinen osaaminen ja tahto kehittää toimintaa osallistujien tarpeiden ja vaihtuvien tilanteiden mukaan. Hallitsemme hyvinvointiin ja kestävään arkeen liittyvien toimintojen ja materiaalien kehittämisen ja toteuttamisen. Tarjoamme osallisuuden kokemuksia, osallistumisen väyliä ja mahdollisuuksia oppia yhdessä uutta. Tuomme kuuluviin kurssilaistemme äänen.
Vuonna 2023 STEA rahoitti viittä Marttojen toimintaa: Arki sujuvaksi, Lapsiperheiden arjen tukeminen, Vilppu, Luontokoti ja Kestävät talouspolut. Asiakaspalautteen keskiarvo oli 4,7 asteikolla 1–5. Palautetta antoi 1 176 henkilöä. Heistä 90 % koki toiminnan hyödylliseksi, 86 % oppi uusia taitoja ja 94 % suosittelisi toimintaa muille.
STEA-avustuksilla teemme työtä sen eteen, että hyvä arki kuuluu kaikille sekä tänään että tulevaisuudessa.
Kirjoittaja Piia Aho työskentelee Marttaliitossa Arki sujuvaksi -toiminnan asiantuntijana.