Leikkaukset uhkaavat kotitalousneuvontaa – Hiipuvatko arjen taidot?

Teksti: Teija Jerkku

Marttojen kotitalousneuvonta tarjoaa tietoa, taitoja ja arjen ratkaisuja.

Mittavat leikkaukset järjestöjen valtionavustuksiin herättävät huolta Martoissa. Rajut rahoitusvähennykset heikentävät järjestöjen mahdollisuuksia tehdä ennaltaehkäisevää työtä heikommassa asemassa olevien parissa.

Marttojen kotitalousneuvonta tarjoaa tietoja, taitoja ja käytännön ratkaisuja, jotka tukevat muutosta kohti kohtuullisempaa kulutusta ja kestävämpää elämää. Kotitalousneuvontamme on tarkoitettu paitsi jäsenillemme martoille, myös kaikille kiinnostuneille. Lisäksi neuvontaa räätälöidään monille ryhmille, joilla on erityisiä tarpeita arjessa: lapsiperheille, lapsille, nuorille, ikäihmisille, miehille, maahan muuttaneille, mielenterveys- ja päihdekuntoutujille ja rikostaustaisille. Toimimme osallistujia kuunnellen, yhteistyössä muiden järjestöjen ja julkisen sekä yksityisen sektorin kanssa.

Ammattilaistemme tekemä neuvonta tuottaa merkityksellistä sisältöä myös yhdistyksille. Resurssien väheneminen vaikuttaa siten myös yhdistys- ja vapaaehtoistoimintaan. Tämä vähentää vertaistukea ja lisää yksinäisyyttä sekä turvattomuutta.

Jos valtionavustus pienenee, emme pysty enää tuottamaan nykyisen kaltaista luotettavaa, tutkittua tietoa kansalaisille omissa viestintäkanavissamme ja yhteistyössä median ja muiden yhteistyökumppaneidemme kanssa. On selvää, että kaikkien toimijoiden, myös marttajärjestön, on tehostettava toimintaansa. Järjestössämme onkin käynnissä muutosprosessi, jonka tavoitteena on turvata toimintamme elinvoimaisuus myös 2030-luvulla. Valtionavustusten suuret leikkaukset tulevat kuitenkin tekemään kotitalousneuvonnasta, järjestötoiminnasta ja arjen tukemisesta entistä haastavampaa. Samaan aikaan kasvaa kotitalousneuvonnan kysyntä: enemmän kuin pitkiin aikoihin tarvitsemme nyt käytännön taitojen vahvistamista, yhdessä tekemistä, osallisuutta, ilon ja turvallisuuden kokemuksia. Nämä kaikki toteutuvat järjestötoiminnassa, jos sille annetaan mahdollisuus.

Taidot tuovat turvallisuutta

Kotitalousneuvonta vahvistaa nuorten ja aikuisten arkisia taitoja, jotka liittyvät ruokaan ja ravitsemukseen, kodinhoitoon, asumiseen, ympäristöön, kotipuutarhaan, luonnontuotteisiin, talousosaamiseen ja omatoimiseen varautumiseen. Myös digitaaliset taidot, vuorovaikutustaidot ja luottamus omaan osaamiseen vahvistuvat kursseilla ja tapahtumissa, joissa tehdään yhdessä ja pohditaan elämän haasteita toisten kanssa.

Vahvat käytännön taidot tekevät arjesta sujuvaa. Oma osaaminen ja käsillä tekeminen luovat elämään merkitystä ja iloa. Tiedot ja taidot lisäävät turvallisuuden tunnetta ja uskoa siihen, että ihminen selviytyy kodin ja yhteiskunnan muuttuvissa tilanteissa.

Poikkeusolot, kuten sodat ja pandemiat, osoittavat, miten tärkeää on osata varautua yllättäviin tilanteisiin. Ilman kotivaraa, käteistä rahaa ja ruoanvalmistustaitoja ihminen on pulassa, jos häiriötilanne iskee; jos kaupat ja ravintolat suljetaan tai korttimaksaminen ei onnistu.

Marttojen ammatillinen kotitalousneuvonta ottaa huomioon asiakkaiden elämäntilanteet ja vastaa yhteiskunnallisiin tarpeisiin. Kotitalousneuvonta perustuu tutkittuun tietoon, käytännön kokemukseen ja hyviksi havaittuihin tapoihin. Arjen hallinnan perustaidot muuttuvat ja kehittyvät yhteiskunnan muuttuessa. Niitä on hyvä päivittää ja ylläpitää säännöllisesti, elinikäisen oppimien hengessä.

Rakennamme siltoja

Marttajärjestö rakentaa yhdenvertaista yhteiskuntaa. Yhdessä tekeminen, ruoanvalmistus ja yhteiset ateriat, luonnossa oleilu ja luonnontuotteiden kerääminen rakentavat siltoja eri taustoista ja kulttuureista tulevien ihmisten, eri sukupolvien ja eri sukupuolien välille. Jokainen tarvitsee arjesta selviytymisen taitoja ja yhdessä tekemistä.

Marttojen kotitalousneuvonta on edistänyt kotien ja perheiden hyvinvointia jo 125 vuotta. Neuvontapalveluillemme on jatkuvasti kysyntää ja tarvetta. Kun järjestön toimintaedellytyksiä leikataan, tietää se heikennyksiä kansalaisten hyvinvointiin.

FAKTA

Vuonna 2023 Marttojen kotitalousneuvonta tavoitti yli 110 000 osallistujaa.
Kurssipalautteen mukaan lähes kaikki asiakkaat:
– oppivat uusia asioita
– kokivat toiminnan hyödylliseksi
– ilahtuivat ja virkistyivät.
– Kiinnostus kestävämpien valintojen tekemiseen lisääntyi.
– Lähes kaikki aikovat kokeilla oppimaansa käytännössä.

Ulkoinen arviointi, asiakaskysely 2022:
– Marttojen järjestämät kurssit nähtiin hyödyllisinä ja opettavaisina.
– Kurssit kasvattivat luottamusta omaan osaamiseen.
– Kurssit tarjosivat uusia oppeja ja materiaaleja myöhempään käyttöön.
– Noin 50 % vastanneista arvioi kurssilla olleen vaikutusta heidän tai heidän perheensä ruokatottumuksiin tai toimintaan arjessa.

Sidosryhmäselvitys 2022:
– Marttajärjestö vastaa hyvin tavoitteisiin edistää kestävää ja kohtuullista kulutusta, kestävää ja terveellistä ruokavaliota, arjen hallintaa ja kotitaloustaitoja.
– Marttojen neuvonta on ammattitaitoista ja perustuu tutkittuun tietoon sekä käytännön kokemukseen.

Marttojen nettisivusto ja somekanavat, selvitys 2023 (17 484 vastaajaa):
– Marttojen nettisivuilta saa tietoa toimivaan ja kestävään arkeen (93 % vastaajista)
– Sivusto herättää kiinnostuksen kestävämpien valintojen tekemiseen (92 %)
– Sivusto on hyödyllinen (94 %)
– Marttojen toiminta on kiinnostavaa ja innostavaa (83 %).

Kotitalousammattilaisten toteuttaman neuvonnan lisäksi marttayhdistysten järjestämissä tapahtumissa oli viime vuonna yli 800 000 osallistujaa.
Kansalaispulssikysely 3/2024:
– Yhdistystoiminnasta on merkittävää hyötyä suomalaisten hyvinvoinnille (77 % vastaajista)
– Yhdistystoimintaa tulee tukea verovaroin (n. 50 %)

Teksti: Teija Jerkku