Kuva: Pixabay
Vauvan kanssa luontoon – Metsä virkistää ja rauhoittaa
Voiko vauvan kanssa lähteä metsään? Kyllä voi, ja ehdottomasti kannattaa!
Luonto tarjoaa ainutlaatuisen ja monipuolisen ympäristön, joka tukee lapsen kehitystä monin tavoin. Jo vauvat ja pikkulapset hyötyvät luonnossa vietetystä ajasta, ja sen vaikutukset voivat kantaa läpi elämän.
Teknologia on haukannut ison osan arjestamme, ja vietämme yhä vähemmän aikaa luonnossa, vaikka tiedämme, miten hyvää se meille tekisi. Luonnon hyvinvointivaikutukset koskevat kaikenikäisiä. Myös vauvat ja pikkulapset hyötyvät suuresti luonnossa viettämästään ajasta. Se ei ainoastaan edistä fyysistä kehitystä, vaan tukee myös henkistä hyvinvointia ja tarjoaa mahdollisuuksia oppia tärkeitä taitoja jo varhaisessa vaiheessa.
Virikkeitä kaikille aisteille
Vauvat ja pikkulapset tutustuvat maailmaan aistien kautta, ja luonnossa kaikki aistit saavat monipuolista harjoitusta. Kuinka jännittävää onkaan kuunnella linnunlaulua, tuntea tuulen henkäys poskella tai ihmetellä veden kimmellystä järven pinnalla. Koko ajan voi kokea uusia asioita. Ne stimuloivat lapsen aivoja tavalla, johon keinotekoiset ympäristöt eivät pysty.
Luonto tarjoaa ihanteellisen ympäristön motoristen taitojen kehittymiselle. Ensiaskeleiden harjoittelu metsäpoluilla, kallioilla tai hiekalla auttaa kehittämään tasapainoa ja koordinaatiota. Luonnossa liikkuminen vahvistaa lihaksia ja parantaa liikkuvuutta. Lapsi oppii käyttämään kehoaan monipuolisesti.
Vauvallekin luonnossa oleminen on antoisaa. Ulkona vietetty aika vaunuissa tai kantorepussa, raikkaassa ilmassa ja luonnon äänien keskellä, voi tuoda rytmiä uneen ja rauhoittaa levotonta vauvaa.
Luontosuhteen rakentaminen alkaa varhain
Tutkimukset osoittavat, että lapsuuden luontokokemukset voivat vaikuttaa myönteisesti luontosuhteeseen läpi elämän. Kun ihminen pääsee kokemaan luonnon kauneuden ja sen tarjoamat elämykset jo varhain, hänelle kehittyy todennäköisesti kunnioitus ja rakkaus luontoa kohtaan. Tämä arvokas perintö voi ohjata toimintaa ja valintoja aikuisenakin, aina ympäristön suojelusta kestävään elämäntapaan.
Luonnossa vietetty aika tarjoaa myös tilaisuuden vahvistaa perhesuhteita. Yhteiset retket, lyhyetkin, ja kiireetön yhdessäolo luovat mukavia muistoja. Pikkuhiljaa lapsi oppii arvostamaan näitä hetkiä ja näkee luonnon paikkana, jossa voi rentoutua ja viettää aikaa läheisten kanssa. Luonnossa oleilu ei vaadi suuria ponnistuksia tai kauas matkustamista. Lähimetsä, puisto ja kotipiha tarjoavat monia mahdollisuuksia luontosuhteen luomiseen. Yhdessä ihmetellään kasveja, kuunnellaan lintujen ääniä ja kerätään kiviä ja käpyjä. Lapsi oppii parhaiten, kun saa kosketella ja tutkia.
Vahva perusta kestävälle luontosuhteelle luodaan lapsena. Siksi on tärkeää, että vanhemmat ja muut läheiset tukevat lasten yhteyttä luontoon ja tuovat sen osaksi arkea jo vauvaikäiselle.
Kirjoittaja työskentelee asiantuntijana Luontokoti-hankkeessa Marttaliitossa. Marttaliitto on mukana Vauvan päivässä 27.9. Musiikkitalossa, Helsingissä. Päivän teema on Vauvat ja luonto.
Lue puheenvuoroon liityvien asiasanojen muita sisältöjä
Kuva: Pixabay